CURS AGENTS ARTICULADORS ENTRE ART I EDUCACIÓ. 19 a edició


Dissabtes 29 de febrer, 7, 14, 21 i 28 de març de 2020
De 10:00 a 14:00h

Preu: 170 euros
Preu reduït: 162 euros (amics i amigues d’Experimentem amb l’ART, família nombrosa, monoparental i aturats)
Per a més informació: inscripcions@experimentem.org //932 171 877
M’hi vull inscriure

Ponents: Aida Sánchez de Serdio (doctora en Belles Arts, educadora, investigadora i treballadora cultural)/Lo Relacional (relacions i pràctiques que transiten entre l’educació, la creació cultural i la dinamització comunitària)/ Guillem Martí (programa d’accessibilitat MACBA)/ Ramon Parramon (artista i investigador cultural)/ Carla Boserman (artista, docent i investigadora)/ Joan Ivern (coordinador i conceptualització de projectes Educatius a Experimentem amb l’ART)/ Fanny Figueras (professora de l’àmbit artístic i coordinadora pedagògica a l’Institut Moisès Broggi)/ Lluc Mayol (La Figuera - Escola Meme / La fanzinoteca) Modera el curs: Dolors Juarez (codirectora d’Experimentem amb l’ART)

Com treballar transversalment art i educació?
El curs explora contextos i iniciatives culturals des d'on implicar, articular i repensar l'art, l'educació, la mediació i la vinculació amb la ciutadania en l'actualitat. Aposta per una pràctica reflexiva i activa de l'educació artística, fent un recorregut des de la institució cultural fins a altres experiències col·laboratives que enllacen art, pedagogia i territori, per tal de situar possibles marcs d'acció i pautes crítiques des d'on crear i accionar.

El curs s’organitza a partir de quatre àmbits que mostren diverses maneres de fer en les pràctiques d’educació i creació artístiques contemporànies:

Bloc 1. Coordenades d’acció
Exposa diferents enfocaments de l’educació artística i de les polítiques culturals i educatives, i fa una revisió històrica analitzant diversos marcs teòrics. Situa les coordenades necessàries des d’on iniciar el camí de recerca que explora el curs, entorn a les possibles articulacions entre art i educació.

Bloc 2. Relacions i experiències d’aprenentatge entre la institució cultural i l’esfera pública
Analitza iniciatives d’institucions culturals des d’on situar l’acció pedagògica i les pràctiques de participació ciutadana. Exposa diferents aproximacions i estratègies que es poden establir, i que alhora, repensen els rols dels agents vinculats que hi treballen o hi conviuen per construir entorns institucionals més accessibles, igualitaris i inclusius. El bloc també dialoga amb altres maneres d’aprendre en comunitat, on la pràctica creativa situada desplega formes de producció cultural autònomes i deslocalitzades, prenent com a espai de treball la metròpolis contemporània.

Bloc 3. Desplaçaments i espais contigus entre art, pedagogia i territori
Situa la història recent de les pràctiques artístiques col·laboratives al voltant de l’espai públic i el territori. Alhora, analitza experiències que empren maneres de fer amb diferents contextos i comunitats.

Bloc 4. Possibilitats i posicionaments de processos educatius i artístics en entorns formals i no formals
Explora diferents metodologies i línies de treball des d’on abordar i realitzar projectes en entorns d’educació reglada i no reglada on la pràctica i la recerca artística poden possibilitar processos d’indagació crítica. Des d’una mirada transdisciplinar, la imaginació, el pensament i la reflexió permeten relacionar-nos de diferent manera amb el món que ens envolta, els altres i nosaltres mateixos.
Mostra iniciatives per tal analitzar-les des de diferents perspectives i reflexionar sobre les seves intencionalitats, formats, relacions i rols de qui pren part en aquestes experiències.

OBJECTIUS
• Compartir experiències que posen en relació els processos artístics, la cultura visual i las pràctiques educatives
• Entendre les pràctiques artístiques contemporànies com a acció educativa i transformadora.
• Posar en valor les pràctiques que es mouen entre els àmbits de l’art i l’educació.
• Contextualitzar i interpretar social i històricament tendències i perspectives que relacionen les arts visuals amb l’educació en diferents contextos.
• Potenciar la pràctica reflexiva i activa de l’educació artística.
• Mostrar com es treballa en projectes artístics actuals, amb altres formats i metodologies.
• Presentar pràctiques col·laboratives i cooperatives que enllacen pedagogia i territori.
• Conèixer models de treball cultural que activen projectes de participació o gestió comunitària.
• Situar el camp de recerca on es fusionen les pràctiques culturals, la cultura visual i les pràctiques educatives no formals com a llocs potenciadors de pensament i coneixement col·lectiu.
• Subratllar la importància de posar en comú pràctiques educatives i artístiques que procedeixen de diversos camps de treball (formal, no formal i informal).
• Donar suport als treballadors culturals (artistes, educadors, mediadors, gestors, etc.) que practiquen en els àmbits de l’art i pensament contemporani i educatiu, dignificant les professions i defensant les bones pràctiques.
• Explorar i situar processos híbrids entre educatius, creatius i artístics, més enllà d’entendre l’educació com a art o les arts com a educació. Repensar les contribucions del camp cultural al camp educatiu i viceversa, i les maneres que ambdós es relacionen.
• Reconèixer nous models de perfils professionals del treball cultural.

EL CURS S’ADREÇA A
• Persones que estiguin treballant o vulguin fer-ho en institucions culturals, centres d’art, espais i projectes artístics.
• Docents que volen situar la pràctica artística (l’art i els processos de creació contemporània) com a possibilitadora de processos d’indagació i reflexió crítica.
• Estudiants d’art, educació, pedagogia, artistes, treballadors culturals i altres persones interessades que vulguin aproximar-se a altres formats de treball i recerca que vinculen art, pedagogia, institucions i territori.
• Educadors socials que vulguin conèixer noves pràctiques col·laboratives entre pedagogia, art i comunitat, com a àmbits de participació i recerca social.
• Tècnics o programadors d’activitats d’educació o difusió de les arts visuals de centres municipals o d’iniciativa privada.

PARTICIPEN:
TOTES LES PERSONES INSCRITES I...

BLOC 1. COORDENADES D’ACCIÓ
• Aida Sánchez de Serdio
és doctora en Belles Arts, i desenvolupa la seva activitat com a educadora, investigadora i treballadora cultural en els camps de la cultura visual, l'educació i les pràctiques artístiques col·laboratives. Actualment és docent del Grau en Arts de la Universitat Oberta de Catalunya.

BLOC 2. RELACIONS I EXPERIÈNCIES D’APRENENTATGE ENTRE EL DINS I FORA DE LA INSTITUCIÓ ARTISTÍCA
• Guillem Martí Soler
doctorand i llicenciat en Filosofia a la Universitat de Barcelona (UB). Membre del grup de recerca Derridà. Des de 2005 dedicat professionalment a l'accessibilitat, especialment a l'àmbit de la cultura. Actualment, coordinador del Programa d'Accessibilitat del MACBA. També col·labora com a investigador amb la Càtedra Ethos de la Universitat Ramon Llull i és docent d'Ètica aplicada a l'educació social a la UOC.
Lo Relacional Despleguen projectes posant al centre les relacions: entre persones, entre disciplines i sabers, entre espais, tempos i contextos, entre cures, afectes, desitjos i limitacions. Situades des d’aquestes pràctiques relacionals, entre l’educació, l’art i la comunitat, busquen crear experiències educatives, on els continguts es viuen i es construeixen col·lectivament, a través de l’experimentació i la creació artística. Han col·laborat amb institucions culturals com la Fàbrica de Creació Fabra i Coats (Barcelona) o el centre d’art Torre Muntadas (El Prat de Llobregat) desenvolupant projectes de mediació entre l’art, l’educació i el territori; equipaments socials i educatius com el treball desenvolupat amb el Servei de convivència i interculturalitat Horta-Guinardó i el de Sant Andreu; equipaments juvenils i d’atenció a persones LGBTIQ+ com el Districte Jove Casa Baumann i el SAI (Terrassa); centres cívics com el Casal de Barri Toni i Guida, amb el programa Interfícies a Roquetes; o amb comunitats educatives a Torroella de Montgrí. L’equip de Lo Relacional està format principalment per Patricia Fuentes Millán (ballarina i teatre físic) i Desiré Rodrigo García (sociòloga especialitzada en gènere, diversitat sexual, interculturalitat i comunitària). Tot i així, en funció dels projectes compten amb un equip, també interdisciplinar de col·laborades. Actualment desenvolupen accions a Barcelona i la seva àrea metropolitana i al Baix Empordà.

BLOC 3. DESPLAÇAMENTS I ESPAIS CONTIGUS ENTRE ART, PEDAGOGIA I TERRITORI
• Ramon Parramon
Artista visual i investigador cultural. Format en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, i doctor per la Universitat de Vigo. El seu treball se centra en l'àmbit de la recerca, producció, gestió i promoció de la creació contemporània en context, amb un interès cap a projectes extradisciplinaris i sobre les funcions que pot exercir l'art en l'espai sociopolític. Des del 1999 dirigeix el projecte d'art IDENSITAT. Des del 2019 és sotsdirector d'Eina Centre Universitari d'Art i Disseny adscrit a la UAB. De 2010 a 2018 va ser director d'ACVic Centre d'Arts Contemporànies. Del 2000 al 2010 va codirigir el màster en Disseny i Espai Públic a Elisava (Universitat Pompeu Fabra). Ha participat i organitzat nombrosos seminaris, tallers i fòrums de debat sobre art i espai social. Ha editat algunes publicacions com ara _Art, experiències i Territoris en procés_ (2008), _Accions Reversibles. Art, Educació i Territori_ (2010), _Local/Visitant. Art i creació contemporània en l'espai social_ (2010), _Translocacions. Experiències temporals, Pràctiques artístiques i contextos locals.
Carla Boserman Artista, docent i investigadora. Llicenciada en Belles Artes per la Universidad de Sevilla. Màster en Comunicación, Cultura y Ciudadanía Digitales, Medialab Prado y URJC. És docent i coordinadora de l'àrea d'Art de BAU, Centre Universitari de Disseny de Barcelona. Com a doctoranda investiga des de la pràctica el paper del dibuix en contextos col·laboratius, de memòria i resistència. Ha participat en projectes sensibles a les pràctiques col·laboratives i experimentals d'aprenentatge com la Xarxa d'Arquitectures Col·lectives, el Museu Vostell Malpartida, MACBA, MediaLab Prado, UOC i CCCBLab. Ha estat jurat i tutoritzat projectes de Sala de Art Jove, i durant un temps va coordinar la programació de continguts del programa La aventura de aprender en la 2. Dibuixa en context, fa processos d'acompanyament i escolta gràfica.

BLOC 4. POSSIBILITATS I POSICIONAMENTS DE PROCESSOS EDUCATIUS I ARTÍSTICS EN ENTORNS FORMALS I NO FORMALS
• Joan Ivern
Llicenciat en Història de l’Art i Màster d’Arts Visuals i Educació: un Enfocament Construccionista per la UB. Des del 2005 ha treballat com educador en diferents museus i centres d’art de Barcelona. També ha col·laborat amb agents culturals, desplegant accions artístiques i educatives en diversos programes com Pedagogies de fricció, Cohabitar entre-, Interfícies, i Interseccions. Des del 2018 és treballador d’Experimentem amb l’ART (EART), on codissenya i acompanya propostes que es situen entre l’art i l’educació en diferents contextos i ciutadanies.
Fanny Figueras Cubells és Llicenciada en Belles Arts, postgraduada en Geometria i Dibuix Tècnic per la Universitat de Barcelona. Interessada per l’àmbit de l’educació en el món de les arts, realitza el programa de doctorat Innovació curricular i Formació del professorat impartit pel Departament de Didàctica i Organització Escolar de la Universitat de Barcelona. És formadora Magnet: aliances per a l’èxit educatiu, un programa de la Fundació Jaume Bofill. Actualment és professora de l’àmbit artístic tant a l’ESO com al Batxillerat Artístic i coordinadora pedagògica a l’Institut Moisès Broggi.
Amb més de 20 anys d’experiència a les aules, ha compaginat la recerca i la reflexió sobre els processos creatius a l’aula amb la pràctica docent.

CONTINUÏTATS. VALORACIÓ I CLOENDA DEL CURS
• Lluc Mayol Palouzié
Activista cultural amb una extensa experiència en el desenvolupament de projectes (Saladestar, ArtDoules, /Unzip Arts Visuals, L’Automàtica, etc.), treballa en cultura, principalment en l’àmbit de les arts, que entén com un camp per a l’acció política des de la recerca, l’educació, la comunicació i l'activisme. Actualment és un dels impulsors del projecte pedagògic cooperatiu La Figuera dins l'espai comunitari Escuela Meme de València, docent al Grau d'Arts de la UOC i al màster Permea (UV i CMGV) i, des de 2008, és també un dels responsables de La fanzinoteca ambulant. És llicenciat en Belles Arts i titulat al màster oficial en Arts Visuals i Educació (UB).

MODERA EL CURS
Dolors Juarez
és doctora en Belles Arts, Llicenciada en Belles Arts i postgraduada en Museus i Educació per la UB. Des del 1997 treballa en diverses propostes culturals i transdisciplinàries, que entrellacen camps d’acció com la recerca, l’educació, la creació, la mediació, el comissariat, la gestió i la producció artística. Des del 2012 és co-directora d’Experimentem amb l’ART (EART), on treballa en diferents projectes artisticoeducatius vinculats a l’espai EART i altres contextos d’intervenció.

UNA PROPOSTA DE:
Experimentem amb l'ART
Des de 1993 treballa amb l’art contemporani i els processos creatius entesos com a acció educativa, per fomentar la capacitat crítica per qüestionar la realitat i transformar creativament el nostre entorn. Posar en relació art, educació i ciutadania possibilita espais d’esdeveniments on repensar l’aprenentatge com a experiència, procés i canvi constant.
www.experimentem.org i www.activitatsdart.orgExperimentem amb l’ART
C/ Torrijos, 68
08012 Barcelona
www.experimentem.org
www.activitatsdart.org
932 171 877

Amb la col·laboració de:


Membres de:Amb el suport de: