Kalidoscopi 2018


10a edició
Impropi(s)

Jornades:
• Divendres 23 de novembre de 18 h a 21 h
• Dissabte 24 de novembre de 10.30 h a 14.30 h
A continuació brindis inaugural del 25è aniversari

Entrada lliure amb inscripció prèvia. Capacitat limitada

Entrada lliure. Capacitat limitada
Cal inscriure-s’hi aquí

Imatge: Luz Broto, 2007. Projecte Right Cube_01. Situación 5. Árbol. Intervenció site-specific a l’Espai EART, en el context de la residència de l’artista.

25 anys i 10 Kalidoscopis, que ens han donat la possibilitat de compartir en col·lectiu, i entre els àmbits de l’art i l’educació, experiències des de les quals ressituar i debatre entorn a situacions i problemàtiques, que ens ajuden a reestructurar pràctiques actuals en contextos canviants. Des de la pluralitat, pronunciar propostes d’incidència per definir marcs d’acció que ens permetin projectar conjuntament nous horitzons.

Enguany, el Kalidoscopi, inaugura els actes de celebració del 25è aniversari d’Experimentem amb l’ART (EART), ampliant-se en unes jornades de dos dies, que desplegaran trobades, debats i altres relacions. Un marc de reflexió que proposa pensar llocs comuns d’aprenentatge latents en la història de vida d’aquest projecte i sovint molt presents als espais d’educació artística i creació contemporània.

Les comunitats no són, sinó que es fan i es desfan, s'inventen i es transformen. Temporalment delimiten pràctiques compartides, on l'aprenentatge s'entén com un procés de participació entre diferents sabers i de construcció social. Durant aquests anys, EART ha prioritzat un treball que enllaça diferents àmbits i agents, per tal de generar espais transversals de diàleg que ajudin a repensar-nos i convertir els processos d’investigació i educatius en el motor de generació de coneixement col·lectiu. En aquest sentit, EART defensa l'aprenentatge com un procés que té valor per sí mateix, cercant estratègies d’educació i mediació cultural vinculades a projectes artístics, a la contemporaneïtat, als contextos i a les iniciatives artístiques presents a la societat.

Aprendre en col·laboració, proposar als agents implicats un acostament horitzontal al coneixement des de la coresponsabilitat i el reconeixement dels sabers i experiències. Explorar zones impròpies, entre allò individual i col·lectiu, com a llocs possibles de construcció i aprenentatge comú. Obrir-se als sabers que els altres poden donar-nos. Imaginar estratègies amb les que els participants puguin apropiar-se del context on es troben i constituir plegats les formes d’habitar-lo. En definitiva, atendre amb més cura allò que ens separa i no ens és propi, per descobrir la força que emana dels encontres i fusions entre sabers, afectes, posicionaments i subjectivitats.

Programa

Divendres 23 de novembre
De 18 a 20 h
Lloc: Experimentem amb l’ART

Entrada lliure. Capacitat limitada

Rituals i vivències a l’entorn d’una investigació i una residència artística

Conversa oberta entre Lucía Egaña, Pablo Martínez, Isaac Sanjuan i Laura Valencia

Pasos para hacer llover (Conjuros y contraembrujos frente a las violencias) és el treball de recerca que Laura Valencia ha realitzat en el marc dels estudis del PEI- Programa d’Estudis Independents - del MACBA durant el curs 2017-18 i que coincideix amb la seva estància com a artista a la Residència EART.

Es tracta d’un treball que forma part d’un projecte més ampli al voltant de la memòria i de la seva complicitat amb les pràctiques artístiques, que investiga una branca de la seva genealogia connectada amb les comunitats indígenes Otomíes de “les terres altes” de la Sierra entre Hidalgo i Puebla (Mèxic). L’autora analitza la iconografia que segueixen utilitzant els curanders i les curanderes d'aquesta regió i construeix un llibre d’artista, on el relat i l’autoficció conformen un teixit entre allò personal i allò col·lectiu, que entrellaça el pensament simbòlic i iconogràfic, amb posicionaments propis del pensament crític contemporani com la descolonització i l’ecofeminisme.

Gran part de la recerca ha estat treballada a la Residència d’EART, fet que ha provocat que les vivències i les relacions viscudes en aquest espai s’hagin filtrat i situat dins de la seva investigació artística. Això ens porta a reflexionar entorn a: Com dialoguen els camps d’investigació i acció d’EART amb els interessos de la recerca? Quina importància prenen les zones intermèdies sorgides de la posada en comú d’aprenentatges i experiències?

Des de l’experiència, l’artista reflexiona sobre com dotar de realitat a les metodologies i com ella pot resultar afectada en la pròpia pràctica d’una investigació artística situada. La conversa s’obrirà des d’aquí per tal de reflexionar conjuntament sobre els camins que deriven de les experiències d’aprenentatge compartides.

Dissabte 24 de novembre
De 10.30 a 14 h
Lloc: Centre de Cultura Popular La Violeta de Gràcia
Entrada lliure. Capacitat limitada

Ecologies comunes
Desafiaments, vincles i afectes en curs

Fòrum debat
Modera: Sergi Selvas
Amb la participació de l’Escola Arcàdia, Intermediae/Tommaso Marzocchini i Dafne Muntanyola

Actualment reflexionar sobre el sentit de comunitat, d’allò comú i del que això significa, és un tema molt present i problematitzat. Els esdeveniments polítics, econòmics i socials, els avenços tecnològics, l’intercanvi massiu d’informació, entre d’altres, ens fa repensar les formes de viure col·lectivament, les maneres d’exposar-nos, de teixir vincles, en una reescriptura constant i conflictiva dels sabers i dels valors que compartim.

Sovint des de l’àmbit artístic i educatiu s’impulsen projectes que intenten generar espais de diàleg, vinculant persones, llocs, institucions i equipaments, d’històries i recorreguts diferents, amb la voluntat de generar coneixement col·lectiu. Aquestes iniciatives, però, demanen una gran coresponsabilitat i transparència d’intencions per part de tots els agents implicats, així com dels recursos i temporalitats necessaris per tal de gestar les complicitats, que no vol dir el consens, que ens ajudin a deixar de ser solament consumidors, espectadors o especialistes i que obrin possibles des del pensar i fer conjuntament.

Coincidint amb la celebració dels 25 anys, Experimentem amb l’ART proposem debatre entorn al sentit i controvèrsies de les comunitats d’aprenentatge i les seves actuals configuracions. Aquest és un dels eixos de reflexió i de treball que articulen moltes de les nostres propostes. Segurament perquè creiem que les accions que vinculen la pràctica artística, educativa i ciutadania poden generar relacions i espais d’interdependència, que permetin experimentar contínuament el món com a activitat compartida. Així situar la pràctica de l’art com un dels àmbits on més s’ha insistit en la repolitització de la vida, que potencia l’obrir possibilitats, produir nous significats o prendre posició. Investigar modes de fer que permetin que passin coses a la nostra vida personal i col·lectiva, que ens convoquin a pensar junts des de la proximitat, l’autonomia i detectant les inquietuds d’aprenentatge comunes.

El fòrum planteja, doncs, un espai on poder compartir tots aquests aspectes, i d’altres que es puguin anar sumant, amb la voluntat de reflexionar críticament, detectant i situant quines són les inèrcies, intencions i els grans reptes del viure en comú i especialment perquè poden les pràctiques artístiques i educatives contribuir a desenvolupar un pensament col·lectiu en el treballar en col·lectiu. El Kalidoscopi també es proposa com a lloc des d’on enfocar prioritats, posicionaments i possibles accions a desenvolupar.

Blocs generals de debat/

El sentit de la comunitat

- De quina manera construïm comunitat? Amb quina finalitat? Quins vincles i relacions es teixeixen?
- Quin espai tenen els sabers intangibles, els afectes, les singularitat dins d’allò comú? Què ens han dut els diversos models de comunitat (culturals-educatius)?
- A qui i a què respon la creació d'una comunitat? Amb quines condicions és possible crear-la? Com es gestiona i quines tensions genera?

Noves formes de comunitat
- Com les institucions i els projectes artístics i educatius es plantegen, creen situacions i estratègies per omplir de sentit la participació de la comunitat?
- Com es posen en sintonia la xarxa d’afectes i coneixements de les persones que formen una comunitat d’aprenentatge?
- Quin espai ocupen les comunitats en les estratègies de participació i democratització de la ciutat i els sabers?
- Quin rol desenvolupen aquestes comunitats dins els darrers canvis educatius i culturals?

Les ecologies culturals del futur
- A quines tensions s'enfrontarà la comunitat en el futur? De quines eines haurà de disposar?
- Cap a quins models tendirà la gestió d'aquestes comunitats?
- Qui en formarà part?

Un final com a inici
De 14 a 14.30 h
Lloc: Centre de Cultura Popular La Violeta de Gràcia

Experimentem amb l’ART/ Dolors Juarez
Un espai per situar les reflexions més significatives, tantejar els silencis detectats o els punts més contradictoris i controvertits de les jornades. Obrir la paraula per indagar altres possibilitats col·lectives, que permetin seguir compartint les investigacions i els processos.

Entretemps
A les 14.30 h
Itinerari des del Centre de Cultura Popular La Violeta de Gràcia a EART

Eva Marichalar-Freixa
Entretemps pot ser aquell temps que transcorre entre els mesos d’estiu i hivern i que ara gaudim mentre caminem pels carrers de Gràcia. També pot ser el temps en desplaçament entre una activitat i una altra: sortim del Centre de Cultura Popular La Violeta per arribar al Pati d’Experimentem amb l’ART. Caminem un temps que percebem i gaudim com a no productiu i que, en la fortuna de resultar desatès, ens regala noves possibilitats d’encontre i relació. És en aquest entretemps on afectes i vincles sembren xarxes sòlides que més endavant regalaran bons fruits; així doncs, fem els possibles per cuidar-lo, estendre’n els marges i multiplicar-ne les ocasions.

Brindis inaugural del 25è aniversari d’Experimentem amb l’ART
A continuació, al pati d’Experimentem amb l’ART

Anys i anys... ja són uns quants! moltes persones implicades, moltes pràctiques activades i també moltes coses per compartir i continuar...

25 anys a La Vila de Gràcia, 15 al local de Torrijos 68... Allà ens retrobarem per brindar per les històries viscudes, per les relacions fetes, per tot allò que creix, és possible i pren sentit en el fer conjuntament. Amb les ganes d’habitar un lloc on poder seguir fent en col·lectiu, obrir temps i espais per aprendre a pensar junts. Celebrem-ho plegades ... a totes: per molts anys!

Participants

Escola Arcàdia. Centre educatiu autogestionari i cooperatiu. El grup promotor de l'Arcàdia és un col·lectiu de professionals de l'educació que porten treballant plegades des de l'any 2009. La majoria de les seves integrants venen de diferents camps de l'activisme social com el feminisme, el moviment LGTB, la insubmissió a l'exèrcit, l’okupació, les tancades de persones immigrades o el moviment contra l’Europa del capital, entre d’altres, i actualment s’agrupen amb la finalitat d’impulsar un projecte d’escola singular.

L’Arcàdia és un projecte d’institut escola autogestionari, cooperatiu i comunitari que acollirà nens i nenes de tres a setze anys. L’escola estarà ubicada al recinte de de Can Batlló, al barri de La Bordeta (Sants). Can Batlló és un espai comunitari autogestionat, reapropiat pel veïnat l’any 2011 i un laboratori social on podem trobar més d’una trentena de projectes de transformació social, per on hi passen cada dia centenars de persones
https://canbatllo.wordpress.com

Lucía Egaña té formació en belles arts i documental, i un doctorat en Comunicació Audiovisual. És part de l'adreça acadèmica del Programa d'Estudis Independents del MACBA. La seva pràctica artística, pedagògica i investigadora es vincula amb el transfeminisme, la representació, el programari lliure i l'error. Ha publicat dos llibres, a més d’haver participat en diferents antologies i publicacions.

Intermediae Un dels programes públics de Matadero Madrid, caracteritzat per la producció i visibilització de projectes artístics transdisciplinaris que promouen la participació en la producció cultural dels barris i de la ciutat. Obre un diàleg entre el dins i fora de la institució artística. Un espai en el qual s'activa la pregunta sobre el sentit social i polític de l'art, acompanyant, convidant i recolzant creadors i altres agents culturals i socials.
Mitjançant col·laboracions experimentals entre diferents disciplines, investiga sobre els préstecs amb d’altres àmbits que els artistes es fan d'altres àmbits i experimenta amb el potencial multiplicador de les seves pràctiques. Amb aquesta filosofia hereva de les lògiques de la cultura lliure es compon una programació que es desenvolupa tant fora com dins dels murs de Matadero Madrid. / Tommaso Marzocchini Mediador i productor especialitzat en projectes artístics de caràcter cultural. Llicenciat en Disciplines d'Art Música i Espectacle (D.A.M.S.) per la Universitat de Florència, és Màster en Estudis Avançats d'Història de l'Art: Col·leccionisme, Mercat i Difusió d'Art per la Universitat de Barcelona i Màster en Comunicació, Cultura i Ciutadania Digital a la Universitat Rei Juan Carlos de Madrid i MediaLab Prado. Des del 2010 treballa a Intermediae, on exerceix les tasques de programació, producció, difusió i activació de projectes amb la resta de l'equip https://www.intermediae.es/

Dolors Juarez Doctora en Belles Arts, llicenciada en Belles Arts i postgraduada en Museus i Educació per la Universitat de Barcelona. Des del 1997 treballa en diverses propostes culturals i transdisciplinàries, que entrellacen camps d’acció com la recerca, l’educació, la creació, la mediació, el comissariat, la gestió i la producció artística. Actualment és co-directora d’Experimentem amb l’ART (EART), on treballa en diferents projectes artisticoeducatius vinculats a l’espai EART i altres contextos d’intervenció.
Dels seus projectes cal destacar: “Empelts socials o altres interseccions entre l’art i l’esfera pública” amb EART, Can Palauet (Mataró, 2006); membre de l’equip de treball del projecte “El Camp de la Bota” impulsat per l’artista Francesc Abad, que va itinerar, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament del Prat i altres ajuntaments que van acollir l’exposició (2005 i 2007); “Fissures Institucionals des de l'obertura”, amb EART/Anna Majó, Judit Onsès i Isaac Sanjuan, una proposta d’investigació dins del projecte internacional Performing the Museum, que vinculava l’Escola Dovella i la Fundació Antoni Tàpies (2015-2016) i “d’enamorar-se així, d’equivocar-se així, d’exposar-se així, “ projecte comissarial amb EART/Judit Onsès i Isaac Sanjuan a L’Aparador del Museu Abelló de Mollet del Vallès (2017-2018).

Eva Marichalar-Freixa Gaudeix del diàleg amb l’atzar, la improvisació i el moviment com a formes de generar espais per a l’aprenentatge i la creació. És cofundadora de Deriva Mussol i creadora de Virginia Fochs, propostes a partir de les quals explora el seu interès per la pràctica de les arts en viu, el caminar i la deriva. La seva tasca artística s’entrellaça de forma constant amb la seva activitat com a investigadora i docent del Grau en Educació Social de la UVic-UCC i del Postgrau en Arts de Carrer de la Universitat de Lleida i FiraTàrrega. Forma part del grup de recerca d’Inter-Accions i de la coordinació del programa internacional de formació en Investigació Basada en les Arts Erasmus+ Beyond Text.

Pablo Martínez Treballa com a director de Programes al MACBA des de 2016. Ha estat responsable d'Educació i Activitats Públiques del CA2M (2009-2016) i professor associat d'Història de l'Art Contemporani a la Facultat de Belles Arts de la Universitat Complutense de Madrid (2011-2015). Dirigeix la col·lecció d'assaig et al. (MACBA-Arcàdia).
Entre les seves línies de recerca es troben el treball educatiu amb el cos, així com la recerca sobre la capacitat de les imatges en la producció de la subjectivitat política. És secretari de redacció de la revista de recerca Re-visiones i forma part del grup de recerca i acció sobre educació, art i pràctiques culturals Las Lindes. Ha editat publicacions com Arte actual. Lecturas para un espectador inquieto (CA2M, 2011) i No sabíamos lo que hacíamos. Lecturas para una educación situada. (CA2M, 2016); ha comissariat exposicions de Werker (2014) i Adelita Husni-Bey (2016), ha participat en nombroses publicacions col·lectives entre les quals destaquen Visualidades críticas y ecologías culturales (Brumaria, 2018), Patricia Esquivias. A veces decorado (CA2M, 2016), Willem de Rooij. Index (Koenig Books, 2016) i Pensar la Imagen, Pensar con Imágenes (Delirio, 2014).

Dafne Muntanyola Doctora en sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, és actualment professora agregada interina d'aquesta universitat. Ha estat investigadora a la Université de Nice, becaria Fulbright al departament de ciència cognitiva de la University of California, San Diego (UCSD), i professora a la Universidad Autónoma de Madrid. Les seves investigacions creuen les fronteres disciplinàries de la ciència cognitiva i la sociologia de les arts per abordar processos d'interacció comunicativa en entorns artístics amb un fort component de metodologia audiovisual. Ha realitzat un estudi etnogràfic d' EART com a residència artística després d'analitzar l'equip de rodatge de Diagonal TV i la companyia Wayne McGregor-Random Dance a Londres. Ha publicat a diverses revistes acadèmiques nacionals i internacionals, ha fet traduccions i entrevistes i és aficionada a escriure ressenyes de llibres. És presidenta del Comitè de Sociologia de la Cultura i de les Arts de la Federació Espanyola de Sociologia i del grup de cultura i religió de l'Associació Catalana de Sociologia.

Isaac Sanjuan Ha treballat com a educador i coordinador d’activitats de lleure i en l’àmbit social. L’any 2007 s’incorpora a l’associació Experimentem amb l’ART com educador i més tard en tasques de coordinació i conceptualització de projectes, que ha desenvolupat fins a l’estiu de 2018. Ha dissenyat i realitzat els projectes educatius “Mirant des de fora” i “Espais íntims” de la Fundació Art Aids, així com els projectes “Espai propi” pel Museu Picasso i “Zona Límit”. A banda, ha coordinat i participat en la conceptualització de projectes vinculats a la Fundació Miró i a les propostes educatives del MACBA en família per a infants entre 1 i 5 anys. També ha comissariat “d’enamorar-se així, d’equivocar-se així, d’exposar-se així, “ amb EART/Dolors Juarez i Judit Onsès a L’Aparador del Museu Abelló de Mollet del Vallès (2017-2018). Tots aquests projectes pretenen experimentar amb nous models de relació i desplaçament entre l’educació i la creació contemporània posant en joc diversos espais (territori, museu, escola etc.) i diversos agents (educadors, artistes, comissaris, professors, famílies etc.). Llicenciat en Belles Arts per la UB. Va cursar el 2012/13 el programa d’estudis d’A*DESK. Té, a més, diversos estudis musicals i ha format part de diverses formacions musicals d’estil i àmbits diversos.

Sergi Selvas Artista i curador, actualment és doctorant a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC, Barcelona) i professor a l’Escola d’Art i Disseny de La Garriga. És graduat en Belles Arts i màster en Art Praxis pel Dutch Art Institute (Països Baixos). La seva investigació, situada entre les ecologies culturals i la ficció, cerca formes experimentals de sociabilitat i cooperació. Ha desenvolupat diversos projectes educatius i curatorials com Inter-Accions (http://www.inter-accions.org ) des del qual es proposen espais compartits d'aprenentatge i col·laboració; el Museu del Futur (http://museudelfutur.mixite.cat ), un programa educatiu al Museu Nacional d’Art de Catalunya; o el Fescamp (http://www.fescamp.cat ), un projecte en el marc de les arts, la comunitat i la sostenibilitat, a Sant Cugat del Vallès. Actualment treballa en el comissariat del projecte de recerca "How to Do Things With Fiction" (http://howtodothingswithfiction.mixite.cat ) sobre el treball i l'especulació com a mode de producció, a l’Espai d’Arts de Roca Umbert de Granollers.

Laura Valencia Artista visual graduada a la Facultat d'Arts i Disseny i del Seminari de Mitjans Múltiples de la UNAM, Mèxic. Va estudiar al Programa d'Estudis Independents del MACBA a Barcelona. Va rebre dues vegades la Beca de Joves Creadors del Fons Nacional per a la Cultura i les Arts a Mèxic. Va fundar i va coordinar el col·lectiu: Unión de Coeditores Gráficos, integrat per 11 tallers gràfics i editors independents. A més, ha desenvolupat projectes d'activisme artístic, art a l'espai públic i art de la participació. En 2018 va participar en el concurs per a la realització del memorial ciutadà que commemora a les víctimes del Moviment Estudiantil de 1968 en Centre Cultural Universitari de Tlatelolco-UNAM i la Comissió d'Atenció a Víctimes en la Ciutat de Mèxic. El seu treball ha estat presentat en llocs com: el Museu Ex Teresa Arte Actual en la Ciutat de Mèxic, el Museu d'Art del Banc de la República a Bogotà, la Galeria d'Arts Visuals Stanlee i Gerald Rubin de la Una universitat de Texas en El Paso Texas, Espai D’Art Contemporani de Castelló- EACC a València i Schweizerisches Architektur-Museum - SAM, Basilea i The Belgo Buiding a Mont-real.

Una proposta de

Experimentem amb l'ART Des de 1993 treballa a partir de l’art contemporani i els processos creatius entesos com a acció educativa, per fomentar la capacitat crítica per qüestionar la realitat i transformar creativament el nostre entorn. Posar en relació art, educació i ciutadania ens possibilita espais d’esdeveniments on repensar l’aprenentatge com a experiència, procés i canvi constant.

www.experimentem.org i www.activitatsdart.org

Amb el suport de :


Amb la col·laboració deMembres de


Informació pràctica

Podeu descarregar els texts dels Kalidoscopis anteriors a: http://www.experimentem.org/12publicacionsialtresNarratives/textos.html

Xarxes socials
Twitter
@ExperimentemART

#Kalidoscopi25anys
#Eart25anys

Facebook
Experimentem amb l’art

Localitzacions

Experimentem amb l’ART
C/Torrijos, 68
08012, La Vila de Gràcia. Barcelona
932 171 877
entra@experimentem.org
www.experimentem.org i www.activitatsdart.org

Centre de Cultura Popular La Violeta de Gràcia
C/Maspons, 6
08012, La Vila de Gràcia. Barcelona
932 189 235
www.lavioleta.cat

Com arribar-hi
Metro L3- Fontana
Metro L4- Joanic
Autobusos: 22, 24, 87, 114,V17