Antonio Monroy
Mèxic (1984)
Artista visual pluridisciplinar que viu i treballa entre el camp i la ciutat. Va estudiar la llicenciatura en Arts Plàstiques a la Universitat Autònoma de l’Estat de Mèxic. Va formar part de la primera generació del Programa Educatiu SOMA, i va integrar la 9a edició del Programa d’Estudis Independents del MACBA.
Des d’una praxis heterotòpica, l’Antonio busca qüestionar i subvertir relacions hegemòniques-occidentals sobre la noció de Terra i el territori, provocant situacions, espais i discussions que transcendeixen l’art.
El seu treball s’ha presentat, a través del videoart, el dibuix, l’escriptura i la instal·lació, en exposicions individuals i col·lectives a Noruega, Alemanya, França, Itàlia, Espanya, Canadà, Estats Units, Costa Rica, Colòmbia i Mèxic.
Monroy és membre fundador i co-director de la Biennal Tlatelolca, una estructura cultural orgànica que procura la generació de memòria històrica, connectant l’espai físic, cultural i simbòlic a partir d’un ordit metafòric, dins i al voltant de l’àrea que comprèn la Unitat Habitacional Nonoalco -Tlatelolco, símbol de la distòpia moderna mexicana.
Ha estat beneficiari dels programes PECDA Estat de Mèxic, 2018-2019; BBVA – Museu d’Art Carrillo Gil, 2017; FONCA – CONACULTA Joves Creadors, 2013-2014; i de la Beca per a Estudis a l’Estranger de la Fundació Jumex el 2023. Va rebre els estímuls a la creació i projectes curatorials del Patronat d’Art Contemporani el 2019, 2020 i 2021. Va obtenir, el 2014, el premi d’adquisició a la categoria tridimensional de la XI Biennal Monterrey-FEMSA. Va participar de les residències: Ghost Days: Making Art for Spirit, dins del programa Indigenous Arts, a Banff Centre for Arts and Creativity, Canadà, 2019; INBAL – Ministeris de Cultura, a Flora Ars+Natura, Colòmbia, 2017. Des del 2023, juntament amb Paloma Stafford i Iris Torruella, conformen el grup de recerca Fer t/Terra.