BECA BARCELONA CREA
EART, Centre de mediació, educació i art contemporani de Barcelona, porta a terme per primera ocasió la Beca Barcelona Crea.
La iniciativa convida professionals de qualsevol disciplina a desenvolupar un procés de recerca centrat en la mediació com a pràctica artística amb el potencial de generar contextos crítics, així com pràctiques col·lectives i emancipadores. Amb aquesta convocatòria, EART busca donar suport a la pràctica artística entesa com un procés de recerca que parteix de la mediació, concebuda com una eina per explorar i repensar les relacions entre art contemporani, mediació i educació.
Es tracta d’una convocatòria dirigida a artistes, investigadors i/o agents culturals que treballin en l’àmbit de la mediació, educació i/o art contemporani. L’objectiu principal serà dur a terme un procés de recerca i reflexió que aprofundeixi sobre les relacions entre pràctica artística, mediació i educació. El caràcter de la residència és investigatiu especulatiu, centrat en processos i cerques que vagin més enllà de la producció o concretització finalitzada en productes, objectes o pensaments. La beca consisteix en una dotació econòmica de 6.000 €, un espai de treball a les instal·lacions del i als recursos del centre, l’acompanyament curatorial i mentoria per part de l’equip professional i la difusió i comunicació des d’EART.
Aquesta beca compta amb el suport de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i sorgeix per a donar suport als processos previs a la producció que acompanyen la creació de propostes artístiques: conceptualització, gestació, investigació, experimentació, documentació i assaig. Amb aquests ajuts es vol contribuir a mantenir l’impuls cultural i científic de la ciutat oferint recursos per desenvolupar processos de recerca i innovació artística. El projecte beneficiat compta, a més, amb l’assessorament i acompanyament tècnic i artístic de l’espai de creació. El projecte de beques té un clar valor públic i social, ja que els projectes becats son seleccionats a traves de convocatòries públiques, obertes i contribueixen a la projecció del talent artístic vinculat a la ciutat.
2025
«La Escuela de Sindicatos del Mundo» de Jessika Khazrik
Aquest és el projecte seleccionat per aquest 2025, per la Beca Barcelona Crea, que ha estat escollit per un comitè de selecció conformat per Eva Sòria, Jara Rocha, Antoni Abad, Daniel Gasol i Gisela Chillida.
En el període de març a setembre l’artista disposarà d’un espai a EART per desenvolupar el seu projecte. Es tracta d’una proposta que gira en relació als sindicat d’estudiants universitaris:
«Els estudiants tenen el potencial de formar el sindicat més gran del món quan estan interconnectats, creant una important força de canvi tant a escala local com mundial. L’últim any i mig han sorgit campaments estudiantils a una escala sense precedents per protestar contra el genocidi a Palestina i les inversions militars de moltes universitats. Històricament, els estudiants han tingut un paper fonamental a l’hora de desafiar les narratives dominants, des de les protestes contra la guerra del Vietnam fins als moviments contemporanis que advoquen per la justícia climàtica i la descolonització. Els sindicats d’estudiants, a diferència de les estructures acadèmiques tradicionals, solen transcendir les fronteres disciplinàries, tot fomentant l’intercanvi de coneixements polimàtics i epistemologies alternatives.
Seguint les meves experiències com a artista, mediadora, educadora i escriptora amb una pràctica multigeneracional i polifacètica que busca nodrir i preveure infraestructures d’atenció i transformació alhora que desafia la ramificació disciplinària del coneixement, proposo en aquesta residència crear espais de mediació tant online com offline que interconnectin grups d’estudiants d’universitats de tot el món per aprendre junts per a un futur comú.»
Jessika Khazrik
És llicenciada en Lingüística i en Teatre per la Universitat Libanesa(LB) i màster en Art, Cultura i Tecnologia pel MIT(US), on va rebre el premi Ada Lovelace.
És una artista, compositora, tecnòloga, educadora i escriptora que treballa amb una producció transmil·lenària de coneixement basada en una comprensió mediambiental de la tecnopolítica de la veu, els mitjans i el codi. Amb tractaments mercurials de la veu, la bateria i l’espai que desafien els gèneres, la seva obra investiga íntimament les premisses ecològiques i tecnopolítiques dels continus que habitem, co-creem o oblidem. Creant partitures a partir de compendis transmil·lenaris de tecnologies curatives, espacials i de biosensors, així com de detritus in situ i en línia, els seus conjunts i instal·lacions sonores en directe i híbrids estan profundament inspirats en tradicions ancestrals de càntics -com el sharakan armeni, el mawwal levantí, el radh iraquí -, mesclat amb un techno pintoresc i uns ritmes incomprensibles i fascinants.
Ha interpretat la seva música en solitari a ALL(CN, 2018), Ballroom Blitz(LB,2019), CTM Festival(DE,2020), Rewire Festival(NL,2021), SONICA Festival(SI, 2021), Supersonic Festival(UK, 2022), entre d’altres.
Les seves instal·lacions sonores multicanal han estat encarregades i exposades en ar/ge kunst(IT,2020), Kunsthalle Wien(AT,2020) LACE(US,2017), LUMA Foundation(CH,2017 Muzeum Sztuki w Łodzi(PL,2022) i Para Site(HK, 2021), entre d’altres.
També ha publicat assajos i relats breus. El seu treball de recerca indisciplinar s’ha presentat a l’Stanford Research Institute(US), l’Arab Image Foundation(LB), la Facultat de Dret Birbeck de la UCL(UK), el Center for Documentary Arts and Research de l’UCSC(US) i Amnistia Internacional(UK & DE), entre d’altres.