Projectes de mediacióESPAIS C

Des de 2021, ens ocupem de la coordinació d’espais c, un programa basat en la vinculació d’artistes amb una escola pública d’educació primària. Els i les artistes desenvolupen una residència de dos anys a l’escola, que també posa a la seva disposició -set dies a la setmana, les 24 hores del dia- un espai (preferentment un estudi/taller) on es localitza la seva residència.

espais c pretén

  • Normalitzar la presència de la creació contemporània a les escoles, a partir de la residència temporal d’artistes i del desenvolupament de cada espai c com a espai col·laboratiu, orientat a la generació processos de creació artística.
  • Transformar els models de relació entre els centres culturals i els centres educatius, posant en valor la dimensió cultural de les escoles i, alhora, la dimensió educadora de centres d’art, espais de creació, museus i galeries.
  • Estimular els processos de pensament i de transformació educativa.
  • Posar en valor el treball en xarxa, la comunitat i el territori.

Els centres educatius participants a espais c són seleccionats per mitjà d’una convocatòria anual, integrada en la Convocatòria Unificada de Programes i Capacitació, promoguda pel Consorci d’Educació de Barcelona.

Els artistes són seleccionats per part de cadascun dels equips de mediació del programa espais c, que acompanyen el desenvolupament de l’espai c al llarg de cada edició bianual. En l’actual edició, formen part de l’equip de mediació el Museu Tàpies, la Fundació Suñol, Hangar, Chiquita Room i La Capella.

espais c és un programa del Consorci d’Eduació de Barcelona i de l’Institut de Cultura de Barcelona, que va ser posat en marxa l’any 2015 conjuntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

CURS 24/25:

https://experimentem.org/wp-content/uploads/2025/02/Diseno-sin-titulo-14.png

Escola Els Porxos amb Ricardo Cárdenas i la mediació d’Hangar

L’Escola Els Porxos és una escola pública d’educació infantil i primària situada a Sant Martí de Provençals. Són una escola activa que promou la participació en projectes que permetin satisfer millor les necessitats i expectatives de la comunitat educativa.

Ricardo Cardenas és un artista indisciplinat que desenvolupa el seu treball flexiblement a través d’una investigació-pràctica, que procura traspassar les estructures constretes de temps i lògiques habituals en la pràctica artística contemporània.

HANGAR és un centre de producció i investigació artística establert a Barcelona des de fa més de vint anys. Forma part de la xarxa de Fàbriques de Creació. La seva missió és recolzar als creadors en totes les fases del procés de recerca i de producció dels seus projectes, facilitant l’accés als recursos materials i tècnics necessaris, aportant un context d’experimentació i de lliure transferència de coneixements.

 

https://experimentem.org/wp-content/uploads/2025/02/Diseno-sin-titulo-15.png

Escola Dolors Monserdà-Santapau amb Gonalo Elvira i Anita García amb la mediació del Museu Tàpies

L’Escola Dolors Monserdà-Santapau està situada al peu de Collserola, en un entorn verd i tranquil.

Gonzalo Elvira té una llarga i sostinguda trajectòria des del seu primer projecte individual l’any 1993. Viu i treballa a Barcelona des de l’any 2000, on vincula la pràctica artística amb la tasca educativa i pedagògica al seu estudi de Gràcia.

Anita García com a artista investiga i centra la seva obra en el diàleg entre l’art, la ciència i el disseny. Com a dissenyadora social i mediadora artística-comunitària dissenya tallers, accions, kits, dispositius i maletes educatives.

Museu Tàpies té un enfocament plural i interdisciplinari i pretén establir col·laboracions entre especialistes de les diverses àrees del saber per contribuir així a una millor comprensió de l’art i la cultura contemporanis.

https://experimentem.org/wp-content/uploads/2025/02/Diseno-sin-titulo-16.png

Escola dels Encants amb Michael Lawton i la mediació La Capella

L’escola dels Encants és una escola pública situada al barri de la Sagrada Família (L’Eixample), al costat del mercat dels Encants. És un centre compromès amb el canvi educatiu i ha estat centre impulsor del programa Escola Nova 21.

Michael Lawton és un artista que treballa amb la pintura i l’escriptura. Utilitza l’abstracció per a narrar moments verbals, viscuts i especulatius. Escriu sobre els mateixos moments en què allò sensorial s’apodera del cervell, a vegades inventant o intercanviant llenguatges per a fer-ho, posant aquests textos en presentacions alternatives o futurs contrafàctics.

La Capella és l’espai que l’Institut de Cultura de Barcelona dedica a la creació emergent. Ubicada al barri del Raval de Barcelona. Durant els darrers anys l’activitat de La Capella s’ha centrat en l’organització d’exposicions amb la finalitat d’apropar al públic les propostes més innovadores dels artistes de la ciutat.

https://experimentem.org/wp-content/uploads/2025/02/Diseno-sin-titulo-17.png

Escola Mossèn Jacint Verdaguer dels Encants amb Març Rabal i la mediació de Chiquita Room

L’Escola Mossèn Jacint Verdaguer la trobem al peu de la muntanya de Montjuïc, al Poble-Sec, aquesta escola amb elements arquitectònics noucentistes que va ser creada l’any 1931.

Març Rabal té una trajectòria artística, amb 20 anys de recorregut, que l’ha portat a exposar a diverses ciutats europees i a treballar regularment amb galeries de Barcelona i de les Illes Balears. La seva obra cerca la construcció d’una poètica visual a partir del material trobat.

Chiquita Room és un centre d’art i creació contemporània que desenvolupa la seva activitat com a galeria, residència per artistes, productora i comissària de projectes i editorial de llibre d’artista. Situat al barri de Sant Antoni (L’Eixample).

https://experimentem.org/wp-content/uploads/2025/02/Diseno-sin-titulo-18.png

Institut Escola ARTS amb Ida Barbati i Boris Mercado i la mediació de la Fundació Suñol

L’Institut Escola ARTS va ser creat el 2019, ocupant les instal·lacions de l’antiga Escola Miquel Bleach i de l’antiga Escola Sant Vicenç de Paül, a Hostafrancs (Sants – Montjuïc). Des de la seva posada en marxa situa l’art, el patrimoni i l’actualitat en la vida diària del centre.

Ida Barbati és doctoranda en el programa de doctorat d’Art i Educació (UB). Col·labora amb el grup de recerca Esbrina al projecte europeu Critical Change Lab, orientat a l’activació de laboratoris crítics i creatius per al desenvolupament d’un model europeu de pedagogia democràtica.

Boris Mercado va treballar des del 2013 com a fotoperiodista al Perú, fet que el va portar a interessar-se per temes de caire social. Com a migrant, la seva fotografia s’enfoca envers la resistència, les injustícies, la diversitat i la riquesa cultural al món.

La Fundació Suñol va ser creada l’any 2002 amb l’objectiu de difondre la Col·lecció Suñol Soler. Alhora, la Fundació impulsa un projecte per afavorir la difusió i producció artística contemporània, amb l’objectiu de completar la proposta cultural de Barcelona i ampliar la plataforma de coneixement contemporani de la ciutat.

espai c a l’Escola Aldana
artísta: Jaume Clotet
equip de mediació: La Capella

espai c a l’Institut Escola Arts
artístes: Ida Barbati, Guerthy Gutiérrez i Boris Mercado
equip de mediació: Fundació Suñol

espai c a l’Escola Dolors Monserdà-Santapau
artísta: Gonzalo Elvira i Anita García
equip de mediació: Museu Tàpies

espai c a l’Escola Miralletes
artísta: Laura Zuccaro
equip de mediació: Chiquita Room

espai c a l’Escola Ramon Llull
artísta: Ricardo Cárdenas
equip de mediació: HANGAR

contacta'ns
Espai EART · C/ Torrijos, 68 · 08012 Barcelona
932 171 877
bluesky
amb el suport de:
ajuntament de barcelona-cu-b-2
Generalitat-cu-b-2
amb la col·laboració de:
adesk logo
CONSELL D INNOVACIO PEDAGOGICA-marca_CIP_b-2
XarxaProd-b-2
paac logo-b-2
Diseño sin título (5)
Translate »