Juntament amb el grup de recerca ESBRINA de la Universitat de Barcelona, formem part del projecte europeu Exploring and Educating Cultural Literacy through Art – EXPECT_Art.
El projecte reuneix entitats de recerca i centres d’art de sis països de la Unió Europea (Dinamarca, Espanya, Polònia, Hongria, Alemanya i Eslovènia) amb l’objectiu d’explorar i estudiar com fomentar el coneixement cultural i el pensament crític en centres escolars i comunitats mitjançant les possibilitats que ofereixen les arts. El projecte vol comprendre les pràctiques culturals i comunitàries de l’alumnat que tenen lloc dins i fora de l’escola, connectant-les amb la vida quotidiana i els aprenentatges de cada centre, millorant-ne la comprensió i remarcant el valor que té en els processos educatius.
El projecte estableix una col·laboració amb centres educatius i institucions culturals, codissenyant accions a partir d’un diàleg vinculat a les necessitats i interessos de la comunitat educativa i que té en compte l’objectiu de recerca del projecte. Una part fonamental del projecte, té a veure amb la relació que s’estableix entre el centre educatiu i les entitats i organitzacions culturals de proximitat, la investigació participativa i basada en les arts i la realització d’entrevistes individuals i grupals. Per part d’EART, l’artista Gabriela Espinosa, és la persona que portarà a terme aquesta mediació i pràctica educativa en els centres educatius escollits i també qui s’ocuparà d’establir el vincle amb l’entitat del barri idònia.
COMUNITATS EDUCATIVES DEL PROJECTE
_Objectius específics
1. Explorar i diversificar com l’educació artística s’ensenya i es practica a les escoles.
2. Identificar les dificultats i els límits per desenvolupar una educació cultural crítica a través de l’educació artística.
3. Utilitzar metodologies de recerca artístiques i participatives, juntament amb el professorat i els estudiants de les escoles, per estudiar les potencialitats de l’educació cultural crítica.
_Escola Institut Mirades
L’escola està situada al Districte d’Horta Guinardó de Barcelona i ha nascut de la transformació i ampliació de l’Escola Taxonera.
L’Escola Taxonera va obrir les seves portes el curs 1982-83 i el curs 2020-21 es va dur a terme un procés participatiu, obert a tota la comunitat educativa, del que va sorgir l’actual nom, “Mirades” i el curs següent va començar a funcionar com a Escola Institut, acollint alumnat de Secundària. El propòsit del projecte és oferir una experiència educativa dels 3 als 16 anys coherent i transformadora, on cada persona de la comunitat educativa s’hi senti reconeguda i interpel·lada.
Parteix de la voluntat de formar persones amb criteri i sentit crític a l’hora d’incorporar-se a la societat; amb els coneixements i les competències necessàries per seguir aprenent al llarg de la vida, amb capacitat de comprendre i interpretar el món en què vivim, interessades en el que passa al seu voltant i capaces de decidir críticament i actuar de forma ètica, capaces de cooperar, solidàries i tolerants envers la diferència, que valorin la importància de treballar en equip, sensibles i actives contra qualsevol forma de violència i discriminació.
_Escola Drassanes
Es defineix com una escola oberta, arrelada i actual. A l’escola Drassanes treballem per fer del nostre alumnat persones responsables a qui s’ha donat una educació integral tenint en compte tant la part acadèmica com l’emocional. Ajudant-lo a arribar al seu rendiment acadèmic màxim i a un bon nivell de formació tecnològica, multilingüe i audiovisual per poder continuar amb facilitat el futur acadèmic i integrar-se amb èxit a la societat real. Infants a qui els agrada anar a l’escola on viuen experiències de relació i proximitat amb les mestres, respecte als companys i companyes, projecció fora de l’escola i estimació al centre. Estimulats i amb una mentalitat oberta, acostumats a acollir diferents cultures i avesats a parlar de relacions personals i de grup.
Els projectes d’escola es configuren segons uns eixos vertebradors que aprofiten la inèrcia de projectes consolidats, la possibilitat de suports i col·laboracions de persones expertes i d’un lideratge intern. Un d’aquests eixos és #DRASSANART (sentir) Art. Una eina transformadora amb diversitat de llenguatges que potencien l’expressió i la comunicació. Aquesta des de fa anys compta amb la col·laboració del Màster d’educació i arts visuals de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.