Joma (Josep Maria Rius)

Març-abril de 2017

Artista plàstic i dibuixant amb una llarga trajectòria en el dibuix d’opinió i de pensament a la premsa. Autor de poemes visuals i composicions escultòriques com a continuació corpòria del món que ha anat construint amb els seus dibuixos. Actualment explora les possibilitats del dibuix en directe, la col·laboració amb músics i els curts d’animació amb carbonet. Amb el Mediterrani com a referent treballa insistentment dos grans temes: les migracions i els desplaçats (projectes Viatge Incessant i Uns i Altres) i el món homèric, amb l’Odissea com a centre.

El projecte Uns i Altres aprofundeix en la recerca de les relacions entre el dibuix en directe i la música improvisada. Es tracta de dibuixos ‘vius’, que van transformant-se davant el públic, arribant a crear petites narracions i el que en podríem anomenar ‘animació a temps real’. Són dibuixos sobre paper, de gran format, realitzats principalment amb carbonet, tinta i sanguina. Incorporen també alguns elements corporis com filats, panys o pàgines de diaris. Temàticament l’exploració parteix de les imatges del llibre Uns i Altres (Joma. Dits de Rosa. Barcelona, 2011), que tracta de les relacions entre els sers humans i fa especial èmfasi en la mirada dels altres i les reaccions a la realitat actual dels desplaçats en les societats d’acollida.

Paral·lelament al treball en directe amb músics, el projecte Uns i Altres ha generat una sèrie d’animacions al carbonet de les imatges que el treball setmanal ha anat generant. Són petits clips d’entre 1 i 3 minuts que aborden amb un llenguatge visual i poètic la realitat de les migracions i els desplaçats forçosos, de les fronteres i molt especialment del mediterrani com a immens fossat fronterer. La banda sonora de cada vídeo és composada especialment per diversos músics com Ferran Besalduch, Xavi Lloses, Pep Mula, pere norrès, Miquel Jordà i altres. Un treball en procés que s’està realitzant a la residència de pas a EART, a Barcelona i pel que caldrà trobar espais d’exhibició.

A continuació compartim els enllaços als primers vídeos, que ara es refaran amb condicions més professionals alhora que se’n fan de nous a EART; tots ells amb banda sonora original:

Newsletter

Subscriu-te al newsletter

contacta'ns
Espai EART · C/ Torrijos, 68 · 08012 Barcelona
932 171 877
De dilluns a divendres · De 10.00 a 15.00h i de 16.00 a 20.00h
amb el suport de:
ajuntament de barcelona-cu-b-2
Generalitat-cu-b-2
amb la col·laboració de:
consell_segellQE_b-2
CONSELL D INNOVACIO PEDAGOGICA-marca_CIP_b-2
XarxaProd-b-2
paac logo-b-2
Translate »