PROGRAMA D’AGENTS ARTICULADORXS: GRUP DE TREBALL SOBRE ART I EDUCACIÓ

22ª edició
Com podem treballar transversalment art i educació?

El programa d’Agents Articuladorxs, té la voluntat d’explorar i repensar l’art i l’educació com a dos àmbits que s’enllacen en les seves formes de fer, amb objectius pedagògics i culturals interconnectats.
A partir de la creació d’un grup de treball format per persones de diferents àmbits, compartirem multilaterlament els sabers de lxs participantxs, incidint en establir imaginaris comuns, interseccions, connexions i punts de trobades; abordant analogies i diferències, tensions i problemàtiques, aprenentatges i reflexions.

Ponents:
Joan Ivern
Treballadora cultural i coordinació de projectes a EART
Susana Arias
Responsable de l'equip de mediació del CCCB
Glòria Fernandez
Responsable d'educació de la Fundació Suñol
Elena Blesa Cábez
Investigadora, artísta i mediadora
Dolors Juarez
Educadora i treballadora cultural
Marc Larré
Artista i educador
Francesca Dinuzzi
Treballadora cultural, coordinació de projectes a EART
Daniel Gasol
Artista, investigador, mediadior, treballador cultural i co director d'EART
Per a més informació:
inscripcions@experimentem.org
932 171 877
DATES
Dissabtes 15 i 22 d'abril, 6 i 13 de maig
PREU
012345678900123456789001234567890
PREU REDUÏT
012345678900123456789001234567890
Amics i amigues d’EART, família nombrosa, monoparental, persones aturades, estudiants universitaris, sòcies de l'APGCC i de l'ACEP.

El programa s’organitza en 4 sessions, que mostren diverses formes d’abordar les pràctiques contemporànies d’educació i creació artístiques, a partir de tres casos d’estudi en forma de taules de treball. Es tracta de sessions que es vinculen i complementen, que exploren, des de perspectives diferents, exemples i situacions actuals, apostant per una pràctica reflexiva i activa de l’educació artística, la institució cultural i altres experiències que enllacen art, pedagogia i territori. Per tal de situar possibles marcs d’acció i pautes crítiques des d’on crear i accionar, es plantegen les següents sessions:

Coordenades d’acció: Punt de partida

Experimentem amb l’ART

Espai per compartir en col·lectiu inquietuds, dubtes i posicionaments per possibilitar connexions que ens ajudin a situar el context de treball, pensament i relació del curs. Situa les coordenades necessàries des d’on iniciar el camí de recerca i treball de les persones
assistents entorn a possibles articulacions entre art i educació, apuntant necessitats d’aprenentatge per tal d’abordar-les conjuntament.

Polítiques culturals: mecanismes que defineixen models de projecte

CCCB

A partir de pensar, com a cas d’estudi, una iniciativa municipal que proposa un projecte educatiu en un institut de secundària, platejarem com les institucions culturals poden situar l’acció pedagògica i les pràctiques de participació ciutadana. Exposarem diferents aproximacions i estratègies que poden establir-se repensant els rols dels agents vinculats que treballen o conviuen construint entorns institucionals accessibles, igualitaris i inclusius.

Relacions i experiències d’aprenentatge: entre les institucions i l’esfera pública

Fundació Suñol
Explora un altre cas d’estudi proposat pel Programa en relació a la funció educativa del
museu o Centres d’art en l’actualitat, situant models i implicacions en les polítiques
institucionals, culturals i educatives. Amb l’objectiu de poder conèixer com diversos
contexts defineixen el funcionament educatiu i/o artístic, analitzarem i interpretarem la
funció de l’educació des de l’art contemporani com a motor de pensament.

Servei educatiu: la mediació com a eina de transformació

Centre d’art Tecla Sala
Actualment, Experimentem amb l’Art, està treballant amb un equip de tres persones per tal de construir i re-pensar el Dept. Educatiu del Centre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat. Per aquesta sessió, platejarem com a cas d’estudi diverses iniciatives des d’on actuar en educació i mediació en contexts artístics, compartint propostes desenvolupades en l’àmbit de les arts visuals que despleguen diferents intencionalitats i formats d’acció cultural i política. Així doncs, s’abordaran possibilitats de relació i participació entre institucions culturals i espais educatius formals i no formals, abordant com podrien vincular-se a espais públics, expositius o col·lectius socials estimulant el seu paper crític i emancipador.

OBJECTIUS

• Compartir experiències que posen en relació els processos artístics, la cultura visual i les pràctiques educatives
• Entendre les pràctiques artístiques contemporànies com a acció educativa i transformadora.
• Posar en valor les pràctiques que es mouen entre els àmbits de l’art i l’educació.
• Contextualitzar i interpretar socialment i històricament tendències i perspectives que relacionen les arts visuals amb l’educació en diferents contextos.
• Potenciar la pràctica reflexiva i activa de l’educació artística.
• Mostrar com es treballa en projectes artístics actuals, amb altres formats i metodologies.
• Presentar pràctiques col·laboratives i cooperatives que enllacen pedagogia i territori.
• Conèixer models de treball cultural que activen projectes de participació o gestió comunitària.
• Situar el camp de recerca on es fusionen les pràctiques culturals, la cultura visual i les pràctiques educatives no formals com a llocs potenciadors de pensament i coneixement col·lectiu.
• Subratllar la importància de posar en comú pràctiques educatives i artístiques que procedeixen de diversos camps de treball (formal, no formal i informal).
• Donar suport a les treballadores culturals (artistes, educadores, mediadores, gestores, etc.) que practiquen en els àmbits de l’art i pensament contemporani i educatiu, dignificant les professions i defensant les bones pràctiques.
• Explorar i situar processos híbrids entre educatius, creatius i artístics, més enllà d’entendre l’educació com a art o les arts com a educació. Repensar les contribucions del camp cultural al camp educatiu i viceversa, i les maneres que ambdós es relacionen.
• Reconèixer nous models de perfils professionals del treball cultural.

EL CURS S’ADREÇA A

• Persones que estiguin treballant o vulguin fer-ho en institucions culturals, centres d’art, espais i projectes artístics.
• Docents que volen situar la pràctica artística (l’art i els processos de creació contemporània) com a possibilitadora de processos d’indagació i reflexió crítica.
• Estudiants d’art, educació, pedagogia, artistes, treballadores culturals i altres persones interessades que vulguin aproximar-se a altres formats de treball i recerca que vinculen art, pedagogia, institucions i territori.
• Educadores socials que vulguin conèixer noves pràctiques col·laboratives entre pedagogia, art i comunitat, com a àmbits de participació i recerca social.
• Tècniques o programadores d’activitats d’educació o difusió de les arts visuals de centres municipals o d’iniciativa privada.

https://experimentem.org/wp-content/uploads/2023/03/FOTO-600X600-IG-I-GRAF.jpg

Newsletter

Subscriu-te al newsletter

contacta'ns
Espai EART · C/ Torrijos, 68 · 08012 Barcelona
932 171 877
De dilluns a divendres · De 10.00 a 15.00h i de 16.00 a 20.00h
amb el suport de:
ajuntament de barcelona-cu-b-2
Generalitat-cu-b-2
amb la col·laboració de:
consell_segellQE_b-2
CONSELL D INNOVACIO PEDAGOGICA-marca_CIP_b-2
XarxaProd-b-2
paac logo-b-2
Translate »