Una de les iniciatives vam iniciar durant el curs 23/24 és una línia per a que artistes amb taller a EART desenvolupin un projecte (en part) subvencionat amb OSIC Arts Visuals (Generalitat). L’objectiu d’aquesta línia és que els i les artistes rebin una formació de la mà d’EART per participar en subvencions públiques. Aquesta participació els permet desenvolupar una proposta de caràcter professional i conèixer el sistema de participació en l’àmbit de les subvencions. Com a Centre, considerem important atendre aquesta necessitat del sector cultural, on l’aparell burocràtic i el desconeixement del mateix, sovint, impossibiliten que els i les artistes puguin presentar-se a aquest tipus d’ajudes. Com a Centre oferim aquesta possibilitat durant un any natural a un artista amb taller a EART. Posteriorment, EART, desenvolupa la producció juntament amb l’artista seleccionat, formant un projecte plegats, acompanyant a l’artista en el seu desenvolupament, conceptualització i producció.
2024
blind.wiki amb Antoni Abad
Blind.wiki és un projecte col·laboratiu, sense ànim de lucre, iniciat el 2015 per Antoni Abad, que convida a ciutadans cecs i amb baixa visió a compartir, mitjançant telèfons intel·ligents, les seves pròpies experiències sobre les dificultats i facilitats que troben en la seva vida quotidiana. L’objectiu del projecte és crear una xarxa global de participants que generin cartografies creatives, sensorials i d’accessibilitat de les seves ciutats, oferint així una visió més completa i inclusiva de les àrees urbanes, amb l’èmfasi en l’accessibilitat per a les persones amb diversitat funcional.
Amb la finalitat d’ampliar l’impacte del projecte i facilitar-ne la seva replicació en altres ciutats i comunitats, Antoni abad, amb la col·laboració i suport d’EART, hem desenvolupat un paquet educatiu anomenat Protocol de replicabilitat. Aquest protocol permet a qualsevol persona, associació o col·lectiu crear un node local de Blind.wiki a qualsevol part del món.
El protocol de replicabilitat
El Protocol de replicabilitat és un material educatiu gratuït, accessible i publicat en línia en diversos idiomes, amb la intenció de ser una eina útil i adaptable per a la creació d’iniciatives similars en altres contextos i regions.
A través d’aquest protocol, no només oferim un conjunt de directrius, sinó també seguiment i acompanyament durant tot el procés de creació i gestió dels nodes locals, ajudant en la calendarització del projecte i en la resolució de les necessitats que sorgeixen en els diferents àmbits, com la producció, la comunicació, la difusió i altres aspectes tècnics i logístics. Antoni Abad, autor del projecte Blind.wiki, posa a l’abast d’aquest protocol la seva experiència i les eines creades per al projecte, incloent-hi les aplicacions mòbils i la web de Blind.wiki, amb la finalitat de fer-les accessibles a tothom de manera gratuïta i oberta.
Les rutes
Per posar en pràctica el Protocol de Replicabilitat de lliure accés hem portat a terme 3 expedicions de mapeig amb persones cegues pels carrers de Barcelona, per tal de contrastar la folksonomia generada pels participants mitjançant el seus enregistraments d’àudio, amb el nou desenvolupament d’etiquetatge d’Intel·ligència Artificial de blind.wiki, insertat per la Universitat Politècnica de Catalunya.
Les rutes van servir per realitzar els enregistraments geolocalitzats d’àudio i analitzar-los amb el nou desenvolupament d’etiquetatge d’Intel·ligència Artificial de blind.wiki i per copsar totes aquelles qüestions de la via publica que no estan adaptades per persones amb diversitat visual.
\ 1ra ruta: Vam sortir de l’edifici de l’ONCE i vam recorrer carrers de l’eixample fins a Plaça Espanya.
\ 2na ruta: Vam fer un mapejar de la circulació dins l’estació del Nord i a continuació vam anar passejant fins a la ciutadella, passant per l’Arc de Triomf.
\ 3ra ruta: Vam recorrer el barri de Sant Antoni, anant al mercat i passejant per les superilles.
El Pòdcast
Per mostrar els resultats del processos portats a terme i fer difusión del projecte vam enregistrar una conversa amb tres de les persones que han estat directament implicades amb el projecte BLiND.wiki. Antoni Abad, artista i dissenyador del projecte, Roc Parés, artista y profesor de comunicació interactiva de la Universitat Pompeu i Fabra i Neus Salvat, membre de l’Asociació Catalana per la Integració del Cec (ACIC), ens parlen dels inicis del projecte i de la seva evolució fins arribar a les tres rutes realitzades el 2024 amb EART. En el pòdcast podem escoltar com pren importancia el fet d’haver pogut portar a terme els enregistraments geolocalitzats d’àudio, ja que ha permès analitzar amb el nou desenvolupament d’etiquetatge d’Intel·ligència Artificial de l’app.