Deslocalitzacions. Relacions simbiòtiques entre residències, és un projecte de creació en xarxa, fruit de la col·laboració entre Es Far Cultural de Menorca i Experimentem amb l’ART.
Ambdues entitats comptem amb un programa de residència propi: Casa d’Artistes i Residencia EART.
Conjuntament plantegem una residencia de recerca artística, a través d’una estada creativa a la Casa d’Artistes d’Es Far Cultural a Menorca, mitjançant una convocatòria de beca.
Aquesta s’adreça a artistes que formin o hagin format part de la Residència EART. Donant prioritat a propostes d’investigació artística vinculades al tema: els organismes vius i els seus ecosistemes. Una recerca sobre les diferents maneres d’habitar, de relacionar-se i organitzar-se en un lloc concret. Entre el fet urbà i el que és rural.
El projecte, vol aprofundir en les múltiples relacions i afectes que s’estableixen entre els organismes vius d’un ecosistema concret, possibilitant altres ritmes temporals, per mitjà de la interacció amb altres formes de vida, d’organització, cooperació i comunicació.
Deslocalitzacions planteja compartir i fer visible els processos d’investigació i recerca artística, fruit de l’estada a Menorca, generant activitats participatives dirigides als públics de cada context, amb la finalitat que hi hagi un aprenentatge recíproc per mitjà d’una presentació pública a Menorca i Barcelona, que pugui beneficiar el procés d’investigació i continuar desenvolupant la recerca.
Planteja una recerca artística sobre el color de les aigües en recs, rieres, bassals, tolls i safaretjos dels voltants de la Casa d’Artistes d’Es Far Cultural. Una oportunitat per investigar la complexitat del territori des d’una perspectiva singular i especular sobre espais i situacions d’ «entretemps», representatius de la seva mutabilitat.
Al llarg de l’estada a Casa d’Artistes, Jordi Morell va activar la intervenció “Buidar per reomplir” partint de la idea de l’escriptor Joan Pons i de la col·laboració de l’artista Tónia Coll.
“La intervenció recupera un abeurador per animals tallat a la roca de marès situat en un bosc de Menorca. Extreure els sediments i fer net l’indret de la brossa acumulada al llarg dels anys d’abandó, amb l’objectiu de recuperar un corrent de vitalitat que provocarà una cadena d’esdeveniments: l’aigua de pluja emplenarà la bassa i lliure de fangs no s’assecarà a l’estiu, els ocells hi aniran a beure, els seus cants atrauran els depredadors, i també els insectes, els rèptils, els amfibis i els mamífers del bosc.”
La jornada es va enregistrar íntegrament en vídeo, pel documentalista Cristian P. Coll (Es Far Cultural), i en el document fílmic –que esperem presentar-lo properament– s’estableix un diàleg amb les vivències d’en Joan Pons i de la Tónia Coll, al voltant d’aquests contenidors d’aigües i dels ocells cantaires, i la recerca artística que Jordi Morell ha dut a terme a l’illa.
El projecte compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i del Consell Insular de Menorca.