Projectes de mediacióEN RESiDÈNCiA

Durant aquest curs 2023/2024, Experimentem amb l’ART (EART) continuem com comissàries i mediadores a EN RESiDÈNCiA. Artistes als instituts de Barcelona, un programa desenvolupat per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i el Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) i ideat en cooperació amb l’Associació A Bao A Qu. Per aquesta 15a edició del programa, hem convidat a les artistes Nadia Hafid, Valentina Gaia Lops i Ida Barbati, i Antonio Ortega per activar processos de creació amb l’alumnat i el professorat de secundària dels instituts Jaume Balmes, Doctor Puigvert i Vall d’Hebron. Aquestes són tres de les 24 residències que s’estan desplegant en l’edició actual, la més metropolitana del programa que incorpora centres educatius d’ambdues ribes del riu Besòs.

+ Info: Dossier EN RESiDÈNCiA 15a edició 2023/2024

EART entén la mediació cultural com un acompanyament situat, còmplice, viu, compartint experiències des del fer, prenent partit i traçant experiències conjuntes. Aquesta manera de relacionar-nos ens facilita assajar maneres d’aprendre col·lectivament, en companyia i des de posicions diverses, activant així la transferència de sabers i capacitats de cadascuna de les persones implicades. La mediació d’aquestes tres residències ens possibilita continuar explorant entorn d’uns eixos de recerca i pràctica propers, que vertebren el treball de l’entitat, com l’art i l’educació i les seves zones de contacte, l’educació formal i la no formal, identitat, comunitat, cures, gènere, territori, espai públic, emergència climàtica, entre d’altres, des d’una mirada crítica, en una pràctica col·lectiva entre artistes, alumnes i docents d’ESO i mediadores.

Per aquesta 15a edició del programa, hem convidat a les artistes Nadia Hafid, Valentina Gaia Lops i Ida Barbati, i Antonio Ortega per activar processos de creació amb l’alumnat i el professorat de secundària dels instituts Jaume Balmes, Doctor Puigvert i Vall d’Hebron.

Nadia Hafid a l’institut Jaume Balmes:

Per primera vegada compartim mediació amb el Museu Nacional de Catalunya (MNAC), aquesta compta amb la participació de docents i joves de 4t d’ESO. En aquest cas, Nadia Hafid, il·lustradora i autora de còmics, planteja un viatge de reflexió i exploració de la societat actual i el nostre paper com a individus en ella. Reconeixem que la societat és diversa i complexa, i creiem que a través de l’art podem examinar críticament les dinàmiques socials i les nostres pròpies accions. L’objectiu és situar la pràctica artística com una eina per a generar consciència i promoure el diàleg sobre temes socials abordant la identitat, la diversitat, la inclusió, el gènere, la raça, la sexualitat, les desigualtats i altres aspectes fonamentals de l’experiència humana.

Valentina Gaia Lops i Ida Barbati a l’Institut Doctor Puigvert:

Per altra banda, EART com espai d’educació artística i creació contemporània tenim la necessitat de vincular els Tallers d’Artistes amb el programa EN RESiDÈNCiA, per tal d’articular propostes artístiques en contextos educatius. Per aquest motiu vam convidar les artistes residents a participar en el programa amb docents i alumnat de 1r d’ESO. La seva investigació es centra en les polítiques corporals i relacionals, conjugant les temàtiques del cos com a lloc de resistència i els feminismes, qüestionant la falsa dicotomia entre allò personal i allò polític. Valentina i Ida proposen Cuerpos en escucha, un projecte de recerca artística que es desenvolupa a partir de l’activació d’espais de cocreació i experimentació multidisciplinària vinculats amb el territori, acollint els àmbits de les arts, gènere, territori i societat, i que aspira a generar vincles amb agents locals de l’entorn de proximitat establint relacions amb diverses comunitats.

Antonio Ortega a l’institut Vall d’Hebron:

L’institut acull la proposta “tot el món és artista (encara que no ho sàpiga i encara que no ho vulgui) de l’artista i docent Antonio Ortega. Amb aquest punt de partida de saber-se artista malgrat tot, l’alumnat de quart d’ESO desenvoluparà el procés creatiu des de la posició d’artistes involuntaris i circumstancials per tal de qüestionar les jerarquies i categoritzacions que situen l’art i l’artista en un lloc distingit de la resta de creacions i de la resta d’éssers humans. Antonio Ortega va començar la seva pràctica artística en el camp de la instal·lació i el de la performance expandida. Exemples de la seva recent activitat artística centrada en la instal·lació són el sòcol instal·lat al segon pis del Macba Intent de glossar el concepte de demagògia, 2014; el generador d’ozó que va  construir en un espai de 1047 m3 d’air purifié, 2017 per a la Biennal de Lovaina la Neuve o la instal·lació permanent a la cúpula del MNAC Mà parallamps, 2022.

Newsletter

Subscriu-te al newsletter

contacta'ns
Espai EART · C/ Torrijos, 68 · 08012 Barcelona
932 171 877
De dilluns a divendres · De 10.00 a 15.00h i de 16.00 a 20.00h
amb el suport de:
ajuntament de barcelona-cu-b-2
Generalitat-cu-b-2
amb la col·laboració de:
consell_segellQE_b-2
CONSELL D INNOVACIO PEDAGOGICA-marca_CIP_b-2
XarxaProd-b-2
paac logo-b-2
Translate »