ENS HAVIEN DIT QUE EL COS ERA UN

Projecte d’Isabel Barios Ibars amb la mediació d’Experimentem amb l’ART. Realitzat amb docents i alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Jaume Balmes de Barcelona durant l’11a edició (2019-2020) de Creadors EN RESiDÈNCIA als instituts de Barcelona

El procés de creació d’Isabel Barios Ibars (artista visual i infermera) té com a punt de partida la relació entre les arts visuals, els imaginaris del cos i la salut i l’educació. En aquest sentit, el projecte s’ha desplegat mitjançant dinàmiques col·laboratives i reflexives sobre l’experiència artística, així com la vinculació dels discursos de l’alumnat i del col·lectiu entorn de processos educatius i artístics contemporanis.

Aquest treball s’emmarca en l’estudi del cos i la seva percepció, l’impacte dels fenòmens biològics, psicològics i socials sobre aquest i la reflexió entorn la corporeïtat i alteritat, interrogant sobre com l’art pot traçar línies reflexives i de denúncia a través del cos com objecte principal d’estudi i d’acció.

Abans de començar la publicació cal esmenar la peculiaritat principal en què ens hem trobat durant l’EN RESiDÈNCIA, que ha estat la crisi sanitària de la COVID-19. Aquest fet va provocar que les classes quedessin interrompudes i substituïdes per la virtualitat. Es van canviar les trobades setmanals per intercanvis de propostes reflexives, sense poder tenir el contacte habitual que teníem. Això va desplegar incertesa davant el projecte i, per aquest motiu, es contempla aquesta edició final com un intèrfon de totes les veus presents durant el projecte, donant un paper actiu als agents implicats (alumnes, docents, mediadores i artista), els quals al llarg de la residència han pogut veure com el format final no és simplement un acabat i que, on rau la importància del projecte artístic és en el seu procés, en la reflexió i l’anàlisi de diversos fenòmens, en l’exploració de maneres de fer que permetin donar forma (des d’un altre lloc) a allò que volem dir. I, sobretot, en aquest procés, ha estat important que tot això passés pel filtre primordial del nostre cos, en relació amb els altres.

Aquesta publicació esdevé una possible materialització del projecte.

Ens havien dit que el cos era UN es presenta com una mostra dels treballs sorgits durant les classes presencials i el temps de confinament. Però no és solament una enumeració d’activitats, sinó que aquestes es despleguen amb la intenció de crear diàlegs entre si aprofundint en alguns interrogants sorgits en la recerca col·lectiva: L’art i la salut tenen alguna cosa a veure? Com és el nostre cos? Com veiem el nostre cos? Com es relaciona? És la societat indispensable en la nostra percepció? És la malaltia quelcom solament atribuïble a les persones? Com es representen els malestars?…

Ens havien dit que el cos era UN ha estat possible gràcies a la participació de l’alumnat de 4t d’ESO de l’Institut Jaume Balmes: Marc Aparicio Ollé, Maikel Alejandro Aponte Castillo, David Argüelles Torres, Ton Blanco Ferran, Guida Caba Pons, Subin Ferré Calvet, Mario García López, Júlia González Bascuñana, Laia Johana Jaramillo Pazmiño, Elies Maldonado Maré, Teo Martí Giménez, Andrea Martínez Vázquez, Nicolle Beatriz Menjivar Borja, Itziar Molinuevo García, Berta Pujol Luzárraga, Abel Sánchez García, Laura Mercè Sotelo Castillo, Edrhian Valerio Andrés, Lesly Ainhoa Vélez Rojas, Arnau Verdaguer García, i de les docents Elisenda Vila i Gemma Casalta.

Amb la mediació d’Experimentem amb l’ART, i la col·laboració de l’Adrià Pifarré Vallejo en el disseny gràfic de la publicació.

Newsletter

Subscriu-te al newsletter

contacta'ns
Espai EART · C/ Torrijos, 68 · 08012 Barcelona
932 171 877
De dilluns a divendres · De 10.00 a 15.00h i de 16.00 a 20.00h
amb el suport de:
ajuntament de barcelona-cu-b-2
Generalitat-cu-b-2
amb la col·laboració de:
consell_segellQE_b-2
CONSELL D INNOVACIO PEDAGOGICA-marca_CIP_b-2
XarxaProd-b-2
paac logo-b-2
Translate »