CURS AGENTS ARTICULADORS ENTRE ART I EDUCACIÓ

20ª edició
Com podem treballar transversalment art i educació?

El curs explora contextos i iniciatives culturals des dels quals podem implicar, articular i repensar l’art, l’educació, la mediació i la vinculació amb la ciutadania en l’actualitat. Aposta per una pràctica reflexiva i activa de l’educació artística, fent un recorregut des de la institució cultural fins a altres experiències col·laboratives que enllacen art, pedagogia i territori, per tal de situar possibles marcs d’acció i pautes crítiques des d’on crear i accionar.

Ponents:
Aida Sánchez de Serdio
(Doctora en Belles Arts, educadora, investigadora i treballadora cultural)
Fito Conesa
(Artista i programador)
Roser Sanjuan
(Programes públics del Centre d’art La Panera)
Ramon Parramon
(Artista i investigador cultural)
VULNUS Arts vives i recerca
(Ciutadans interessats en la creació col·lectiva, activistes, investigadors)
Escola de Bordils
(Núria Salvatella i Glòria Fernàndez)
Escola d’arts visuals del Prat
(Laia Campañà i Daniel Gasol)
La Figuera
(Teresa Mata, Lluc Mayol, Alba Oller)
Modera el curs:
Dolors Juarez (educadora i treballadora cultural)
Per a més informació:
inscripcions@experimentem.org
932 171 877
DATES
Dissabtes
Dia 10 d’abril
De 10:00 a 14:00h
Dia 17 d’abril
De 10:00 a 14:00h
Dia 24 d’abril
De 10:00 a 14:00h
Dia 8 de maig
De 10:00 a 14:00h
Dia 15 de maig
De 10:00 a 14:00h
PREU
012345678900123456789001234567890
PREU REDUÏT
012345678900123456789001234567890
Amics i amigues d’EART, família nombrosa, monoparental, aturats i sòcies de l'APGCC.

El curs s’organitza a partir de quatre àmbits que mostren diverses maneres de fer en les pràctiques d’educació i creació artístiques contemporànies:

Bloc 1. Coordenades d’acció

Exposa diferents enfocaments de l’educació artística i de les polítiques culturals i educatives, i fa una revisió històrica analitzant diversos marcs teòrics. Situa les coordenades necessàries des d’on iniciar el camí de recerca que explora el curs, entorn a les possibles articulacions entre art i educació.

Bloc 2. Relacions i experiències d’aprenentatge entre la institució cultural i l’esfera pública

Analitza iniciatives d’institucions culturals des de les quals es pot situar l’acció pedagògica i les pràctiques de participació ciutadana. Exposa diferents aproximacions i estratègies que es poden establir, i que, alhora, repensen els rols dels agents vinculats que hi treballen o hi conviuen per construir entorns institucionals més accessibles, igualitaris i inclusius.
El bloc també dialoga amb altres maneres d’aprendre en comunitat, on la pràctica creativa situada desplega formes de producció cultural autònomes i deslocalitzades, prenent com a espai de treball la metròpoli contemporània.

Bloc 3. Desplaçaments i espais contigus entre art, pedagogia i territori

Situa la història recent de les pràctiques artístiques col·laboratives al voltant de l’espai públic i el territori. Alhora, analitza experiències que empren maneres de fer amb diferents contextos i comunitats.

Bloc 4. Possibilitats i posicionaments de processos educatius i artístics en entorns formals i no formals

Explora diferents metodologies i línies de treball des de les quals es pot abordar i realitzar projectes en entorns d’educació reglada i no reglada on la pràctica i la recerca artística poden possibilitar processos d’indagació crítica. Des d’una mirada transdisciplinària, la imaginació, el pensament i la reflexió permeten relacionar-nos de manera diferent amb el món que ens envolta, els altres i nosaltres mateixos.
Mostra iniciatives per tal analitzar-les des de diferents perspectives i reflexionar sobre les seves intencionalitats, formats, relacions i rols de qui pren part en aquestes experiències.

OBJECTIUS

• Compartir experiències que posen en relació els processos artístics, la cultura visual i les pràctiques educatives
• Entendre les pràctiques artístiques contemporànies com a acció educativa i transformadora.
• Posar en valor les pràctiques que es mouen entre els àmbits de l’art i l’educació.
• Contextualitzar i interpretar socialment i històricament tendències i perspectives que relacionen les arts visuals amb l’educació en diferents contextos.
• Potenciar la pràctica reflexiva i activa de l’educació artística.
• Mostrar com es treballa en projectes artístics actuals, amb altres formats i metodologies.
• Presentar pràctiques col·laboratives i cooperatives que enllacen pedagogia i territori.
• Conèixer models de treball cultural que activen projectes de participació o gestió comunitària.
• Situar el camp de recerca on es fusionen les pràctiques culturals, la cultura visual i les pràctiques educatives no formals com a llocs potenciadors de pensament i coneixement col·lectiu.
• Subratllar la importància de posar en comú pràctiques educatives i artístiques que procedeixen de diversos camps de treball (formal, no formal i informal).
• Donar suport als treballadors culturals (artistes, educadors, mediadors, gestors, etc.) que practiquen en els àmbits de l’art i pensament contemporani i educatiu, dignificant les professions i defensant les bones pràctiques.
• Explorar i situar processos híbrids entre educatius, creatius i artístics, més enllà d’entendre l’educació com a art o les arts com a educació. Repensar les contribucions del camp cultural al camp educatiu i viceversa, i les maneres que ambdós es relacionen.
• Reconèixer nous models de perfils professionals del treball cultural.

EL CURS S’ADREÇA A

• Persones que estiguin treballant o vulguin fer-ho en institucions culturals, centres d’art, espais i projectes artístics.
• Docents que volen situar la pràctica artística (l’art i els processos de creació contemporània) com a possibilitadora de processos d’indagació i reflexió crítica.
• Estudiants d’art, educació, pedagogia, artistes, treballadors culturals i altres persones interessades que vulguin aproximar-se a altres formats de treball i recerca que vinculen art, pedagogia, institucions i territori.
• Educadors socials que vulguin conèixer noves pràctiques col·laboratives entre pedagogia, art i comunitat, com a àmbits de participació i recerca social.
• Tècnics o programadors d’activitats d’educació o difusió de les arts visuals de centres municipals o d’iniciativa privada.

experimentem-formacio-articuladors-20 edicio

Imatge: Acció dels infants del casal Endinsa’t al món de l’art en col·laboració amb els Lluïsos de Gràcia i el Festival Màgicus 2020.

Newsletter

Subscriu-te al newsletter

contacta'ns
Espai EART · C/ Torrijos, 68 · 08012 Barcelona
932 171 877
De dilluns a divendres · De 10.00 a 15.00h i de 16.00 a 20.00h
amb el suport de:
ajuntament de barcelona-cu-b-2
Generalitat-cu-b-2
amb la col·laboració de:
consell_segellQE_b-2
CONSELL D INNOVACIO PEDAGOGICA-marca_CIP_b-2
XarxaProd-b-2
paac logo-b-2
Translate »