EN RESiDÈNCiA (s)

Núria Inés a l'Institut Vall d'Hebron, Albert Gusi a l'Institut Escola Rec Comtal, i Oriana Eliçabe a l'Institut Consell de Cent

Encetem el cinquè curs com a comissàries i mediadores en EN RESiDÈNCIA. Artistes als instituts de Barcelona, un programa desenvolupat des del 2009 per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i el Consorci d’Educació de Barcelona (CEB), i ideat en cooperació amb l’Associació A Bao A Qu, que introdueix la creació contemporània als centres públics d’educació secundària a través del contacte directe i continuat d’un creador amb estudiants i docents.

Com a entitat que treballem entre art, educació i ciutadania, sorgeix la necessitat de vincular la Residència EART amb el programa EN RESiDÈNCiA, posant de manifest un dels seus valors principals: l’articulació d’accions educatives, que vinculen professionals que habiten aquest espai d’educació artística i contemporània i els seus processos creatius amb un ventall ampli de ciutadanies, i en aquest cas en el context educatiu dels instituts que participen en el programa.

La mediació de les residències possibilita a l’equip d’EART seguir investigant entorn a uns eixos de recerca i pràctica propers, que vertebren el treball de l’entitat, com identitat, comunitat, cures, gènere, espai públic, territori, entre altres, des d’una mirada crítica, en un procés de creació col·lectiu entre creadores, alumnes i docents d’ESO i mediadores.

EART entén la mediació d’aquests processos com un acompanyament situat, còmplice, viu, compartint experiències des del fer, prenent partit i traçant experiències conjuntes. Aquesta manera de relacionar-nos ens facilita assajar maneres d’aprendre col·lectivament, en companyia i des de posicions diverses, activant així la transferència de sabers i capacitats de cadascuna de les persones implicades. I alhora, desplegar accions integrades en els processos d’aprenentatge per explorar maneres d’avaluar des de perspectives qualitatives.

En aquest context de pràctica, imaginem poder construir espais de trobada entre els agents participants a les tres residències acompanyades per EART, especialment amb les artistes, per pensar juntes entorn als processos de treball i aprenentatges que es donen al situar les pràctiques artístiques en contextos educatius, possibilitant creuaments, intercanvis d’experiències i nous aprenentatges.

Finalment, destacar la rellevància dels blogs com a diaris del procés de creació. Entre altres coses, són una eina virtual, que permet documentar i reflexionar els processos individuals i col·lectius, i així continuar explorant construccions de relats possibles i plurals, a partir d’espais d’observació proposats per les persones que despleguem aquest projecte (alumnes, docents, artista i mediadores).

Núria Inés, artista que va ser resident a EART (2012) i vinculada als Tallers d’art, ha estat seleccionada per participar a EN RESiDÈNCiA a l’Institut Vall d’Hebron, amb els i les docents Rafael Lamas i Laura Murillo i joves de 4t de l’ESO. Ella treballa des del relat gràfic i el còmic expandit com a eines generadores de comunicació i coneixement. En els seus projectes s’apropa a les narratives vitals i personals de les altres buscant oportunitats de transcriure, en la narració de l’experiència, lectures crítiques dels contextos quotidians amb els que connecta directament. La Núria i el seu desdoblament dibuixat Tinta Fina aprofiten la narració gràfica expandida com a mecanisme de relació, d’establir vincles amb les altres. Partint d’aquí, això mateix es proposa activar amb els nois i noies de l’institut.

Què pot ser la narració gràfica expandida en l’imaginari d’una persona de 4t d’ESO?

La recerca d’Albert Gusi com a artista EN RESiDÈNCiA al Rec Comtal, amb els i les docents Roger Masdefiol i Concepció Lara i joves de 1r de l’ESO ens convida a explorar el territori, l’entorn més proper, el barri de La Trinitat Vella. Amb gestos i intervencions artístiques efímeres, els seus projectes es despleguen al voltant del territori (urbà i rural, industrial i natural) i l’expansió del concepte de paisatge, proposant una mirada lúdica i desinhibida sobre aquell territori. Fascinat per aquelles relacions amables o rabioses entre autopistes, horts, rius, rondes, muntanyes i polígons, i interessat pels espais de confluència de múltiples ratlles i límits damunt d’un mapa, l’Albert proposa mirar el barri i el centre educatiu des de dalt, per baixar i reinterpretar-lo. Per jugar i guixar, per aprofitar els carrers com a espais de relacions, per entendre l’eix de comunicacions (Nus de la Trinitat) i reivindicar-lo.

Fent amb l’art allò que sigui capaç de parar-ho tot… per engegar-ho de nou.

Oriana Eliçabe activa la seva residència a l’Institut Consell de Cent, amb l’equip docent Joan Carrasco i Majo Guijosa i joves de 4t de l’ESO. Artista que ha format part de diversos col·lectius d’art i activisme com Las Agencias, Yomango i Enmedio, treballa especialment interessada en els poders establerts i les alteracions socials causades a partir de l’organització social i de resistència, transitant entre la fotografia, l’artivisme, el vídeo i la comunicació creativa. L’Oriana planteja l’acció fotogràfica col·lectiva, entenent aquesta com el resultat d’un diàleg entre la fotografia, l’espai a intervenir i un context social i cultural determinat, acollint els interessos i les necessitats de les alumnes, i posant en joc el pensament crític, la recerca, la documentació, la imatge, la creació i la comunicació. També l’astúcia, l’humor i la diversió, per tal d’intervenir l’espai urbà obrint processos col·laboratius que contribueixin a la transformació social. Compartir amb l’alumnat aquesta pràctica pot ser una forma d’intervenir en les nostres pròpies vides.

D’això va l’acció de canviar les coses, començant per una mateixa!

Newsletter

Subscriu-te al newsletter

contacta'ns
Espai EART · C/ Torrijos, 68 · 08012 Barcelona
932 171 877
De dilluns a divendres · De 10.00 a 15.00h i de 16.00 a 20.00h
amb el suport de:
ajuntament de barcelona-cu-b-2
Generalitat-cu-b-2
amb la col·laboració de:
consell_segellQE_b-2
CONSELL D INNOVACIO PEDAGOGICA-marca_CIP_b-2
XarxaProd-b-2
paac logo-b-2
Translate »