EART

Centre de mediació, educació i art contemporani

És una associació sense ànim de lucre amb voluntat de servei públic que treballa amb l’art i els processos creatius contemporanis entesos com a acció educativa per fomentar la capacitat crítica i creativa de les persones. L’activitat de l’entitat posa el focus en l’àmbit de l’educació formal/no formal i les pràctiques culturals i artístiques col·laboratives i comunitàries, vinculant art, educació i ciutadania amb processos de mediació. Funciona a mode de laboratori de recerca i experimentació entre art i educació, en el que es desenvolupen projectes de mediació cultural, programes de formació especialitzada i activitats adreçades a públics específics. EART compta amb 13 tallers d’artistes i ofereix un programa d’acompanyament artístic al voltant de l’educació i la mediació com formes de treball en les arts. És per aquest motiu, que els i les artistes vinculats al Centre tenen l’oportunitat de participar en el desenvolupament de les diferents línies tant pel que fa al co-disseny com en la realització. Per altra banda, EART acompanya projectes a institucions culturals, centres educatius i altres per tal de co-dissenyar línies, programació al voltant de metodologies diverses.

Objectius d'EART:

1_Contribuir a legitimar la mediació com a pràctica de l’educació i l’art contemporani aportant acompanyament a artistes, cossos docents i institucions:

Paraules clau: artistes, creadors/es, educadors/es, mediació, formes de participació

EART investiga formats i processos amb voluntat transformadora on les accions són enteses com un espai de recerca. L’execució de l’activitat o acció s’entén com un camp de proves metodològiques, processos educatius i artístics, materials, temàtiques, entre altres, a partir de l’assaig error. Com EART volem plantejar altres maneres d’habitar el món i formes d’estar diferents, i que l’observació i l’activació de l’entorn o l’espai actuïn com a motor i estímul per donar a les experiències d’aprenentatge.  En aquest sentit, posar al centre el cos, el fer, l’acció i l’escolta, és un dels punts de partida de les propostes que es plantegen des d’EART, amb una voluntat de fer més accessibles les activitats que investiguem, intentant trencar centralitats i posant en joc les capacitats de cadascú.

 

2_Contextualitzar i interpretar social i històricament tendències i perspectives que relacionen les arts visuals amb l’educació en diferents territoris.

Paraules clau: creatiu, artístic, educatiu

A EART entenem experiència de l’art i  l’educació com un procés d’aprenentatge, emprant la mediació com a eina vehicular. És dins l’experiència on trobem un espai possibilitador de processos que no són exclusivament creatius, artístics o educatius sinó que esdevenen procediments híbrids amb les tensions i complexitats que això comporta, més enllà de situar l’educació com a art o les arts com a educació. Des d’aquesta perspectiva, l’exploració, l’assaig, l’error, la intuïció i la hipòtesi, els relats, la ficció, són alguns dels elements catalitzadors que activen els processos d’aprenentatge que intentem construir i que són objecte d’anàlisi constant en la nostra pràctica.

 

3_Potenciar a diversos públics la cultura visual i les pràctiques artístico-educatives formals i no formals com a potenciadors del pensament comunitari.

Paraules clau: individu, col·lectiu, coneixement col·lectiu

En relació amb les formes de participació, tenim interès posar en crisi els rols en les accions que plategem, preguntant-nos quin son els papers dels agents per tal de desdibuixar la figura de l’especialista individual, potenciant així l’aprenentatge comunitari.

Seguint aquesta línia de treball, a EART intentem descentralitzar els sabers o, cosa que és el mateix, pensar i actuar com a col·lectiu articulant altres modes possibles de circulació de sabers, posant èmfasi a les transversalitats. En aquest sentit, és d’especial interès fer recerca en relació amb els espais i formats de reflexió i decisió col·lectiva, definint punts de partida grupal, articulant el jo i el nosaltres i acollir la discrepància i el dissens com a motor d’aprenentatge. De fet, trobem en els desacords, un motor possibilitador per aprendre, veient-los com a un potencial més que com una barrera.

 

4_Donar suport als treballadors culturals (artistes, educadors, mediadors, gestors) que practiquen en els àmbits de l’art i pensament contemporani i educatiu.

Paraules clau: educació formal, educació informal, educació no formal, art a les escoles, centres educatius reglats.

Com ha de ser la relació entre museus i escoles?, i entre les institucions? Apropar l’art a l’escola o el centre educatiu al centre d’art? És una qüestió de desplaçament o de generar altres vincles? Emprar la mediació com a eina, l’art com un procés d’aprenentatge o l’educació com a procés creatiu? Qui pot ser agent educatiu i qui pot ser agent cultural? Tanmateix, com analitzar els processos d’obertura institucionals? Com garantir institucions artístiques més poroses i flexibles? Dins la institució museu (art) cal amb urgència posicionar la mediació com una eina educativa, com un eix vertebrador del projecte museístic, corresponsabilitzant tots els departaments amb el projecte educatiu i treballar-lo conjuntament. No és una tasca fàcil, ja que les estructures de moltes institucions són complexes i rígides, talment desequilibrades pressupostàriament. A EART habitem un lloc entre dins i fora, en una zona intermèdia des d’on crear, repensant l’aprenentatge com una experiència, un esdeveniment, un procés i un canvi constant.

 

5_Acompanyar a cossos docents i equips educatius en l’elaboració de programes educatius i culturals híbrids més enllà d’entendre l’educació com a art o les arts com a educació.

Paraules clau: història dels contextos, canvis de paradigma

L’accés lliure a la cultura i l’educació ja no pot mesurar-se només en termes quantitatius i sota directrius de processos de participació formal que fins ara han pretès garantir una participació real i no simulada. A EART ens preguntem i debatem sobre certes situacions i problemàtiques que ens han acompanyat als darrers 30 anys, ajudant-nos a repensar pràctiques actuals (pròpies o impròpies) en contextos canviants. En un context en què la cultura viu vinculada a la indústria, i força allunyada de l’educació, queda molt per fer i construir si entenem el coneixement com a bé comú i volem acompanyar en l’emancipació d’una ciutadania crítica.

 

6_Posar en valor la investigació artística com a potenciadora de coneixement relacionant mediació, educació i art contemporani.

Paraules clau: recerca, arxius, casos d’estudi

A EART considerem que la recerca i/o investigació, és una eina que es duu a terme en diversos formats. Així doncs, la recerca i/o investigació dins la mediació com a pràctica, l’art contemporani i l’educació, esdevenen camps d’estudi que possibiliten pensar i experimentar formes d’aprenentatge individual o col·lectiu, sense pressió per un resultat concret en termes de producció. Situats enmig d’un nou paradigma de polítiques artístico-educatives, posant al centre la mediació com a motor, cal continuar apostant per la recerca i repensant quines accions responen i donen força a una cultura i educació lliures de mercantilització i privatització, i quines iniciatives (des de l’àmbit associatiu, empresarial o públic) configuraran models de gestió i pràctica a llarg termini, col·laboratius, cooperatius, inclusius i sostenibles.

 

7_Generar un marc de reconeixement de treball fet per comunitats, col·lectius i persones que han conformat EART durant aquests més de 30 anys mitjançant l’arxiu històric.

Amb una trajectòria de 30 anys, EART ha acumulat documentació, imatges, vídeos i material que han conformat un arxiu que s’inicia el 1993. Aquest arxiu, actualment en procés de revisió, catalogació i digitalització, considerem que és una eina imprescindible per entendre els canvis en la pràctica de la mediació, l’educació i l’art contemporani a espais institucionals i col·lectius que habiten i practiquen des del marge.

El projecte neix l’any 1993 a Barcelona per iniciativa de l’artista Montse Vives creant l’associació Experimentem amb l’ART on s’impliquen persones d’àmbits diversos com l’artístic, l’educatiu, la gestió, la mediació i articulació cultural. Posteriorment, l’any 2003, l’associació s’emplaça en un espai propi amb seu al barri de Gràcia: l’Espai EART, que permet l’emplaçament de la Residència EART, i l’articulació del programa Entre-veure adreçat a artistes i centres educatius, així com una programació d’activitats continuada. Amb el nou gir del Centre, EART vol recuperar i posar a disposició pública un arxiu de projectes educatius, de mediació i art contemporani format per una sèrie de materials, documents, llibres, imatges, diapositives, àudios i vídeos que representen, aquest arxiu representa una radiografia de l’Estat espanyol i concretament Catalunya, de projectes i propostes que presenten un dibuix sobre l’estat de la qüestió de l’art contemporani, el gir educatiu i la pràctica de la mediació.

Estructura del Centre:

- Tallers d'artista

- Projectes de mediació

- Activitats

- Formació

Hospitalitat
  • Oferir eines que afavoreixin climes de confiança i escolta on es valorin les diferències i les aportacions individuals, acollint totes les veus.
  • Assajar l’escolta i l’observació com a eines fonamentals per atendre situacions i acompanyar el col·lectiu.
  • Posar el cos al centre de les accions per potenciar altres aproximacions més inclusives, físiques i relacionals que no passin únicament per allò visual o verbal.
Autonomia
  • Treballar la importància del lloc, perquè esdevingui un espai segur i còmode, intuïtiu i accessible.
  • Acompanyar en la presa de decisions, en els processos d’aprenentatge individuals i col·lectius, potenciant que les participants prenguin la iniciativa en els processos d’aprenentatge. Equilibrar la deriva, el joc i l’exploració amb el raonament i la decisió conscient de les accions realitzades.
  • Permetre’ns experimentar amb l’assaig-error, la prova i la incertesa. Donar cabuda a l’imprevist i la sorpresa.
Comunitat
  • Plantejar propostes situades en el context amb la intenció de facilitar vincles que puguin generar relacions continuades i espais d’interdependència, posant en joc el potencial de teixir ciutadania i comunitat.
  • Explorar formats de treball i reflexió col·lectiva que ens permetin pensar i actuar com a grup, posant èmfasi en la coresponsabilitat.
Coneixement col·lectiu
  • Compartir la condició d’aprenent de l’educador/a, entenent que l’aprenentatge es dóna en múltiples direccions.
  • Entendre l’acció educativa com un espai de recerca.
  • Compartir les investigacions i els processos per reflexionar entorn les propostes educatives de la comunitat.
Art en minúscules
  • No perpetuar discursos basats en la mitificació de l’art, l’artista, l’originalitat i la destresa. Potenciar l’esperit crític i la capacitat de transformació social.
  • Visibilitzar els processos de treball dels i les artistes, més enllà dels resultats, i obrir imaginaris entorn a la pràctica artística i la cultura visual.
  • Desplegar propostes on mitjançant el procés educatiu i artístic es reflexiona al voltant de debats actuals (gènere, migració, canvi climàtic, etc.)

Treball en xarxa i valor social

A Experimentem amb l’ART valorem la importància del treball en xarxa i al territori. Alhora defensem el valor social de la cultura i treballem amb voluntat de servei públic en estret lligam amb el nostre entorn. Hem establert col·laboracions amb associacions, xarxes i col·lectius de diversa índole, centres de producció i creació, amb el teixit urbà i associatiu del barri com mercats, ateneus, centres educatius, i un llarg etcètera.

Formem part de diverses xarxes en polítiques educatives i culturals i xarxes d’acció social i economia solidària:

xarxa prod cat
cultura de base
CONSELL D INNOVACIO PEDAGOGICA-2
ARTIBARRI
REBOST SOLIDARI DE GRACIA
ASSOCIACIO BARRI OBERT-GRACIA AMB LES PERSONES REFUGIADES
PAM A PAM ECONOMIA SOLIDARIA-2

Contractació de serveis amb valor social:

https://experimentem.org/wp-content/uploads/2022/06/somvalors-160x160.png
https://experimentem.org/wp-content/uploads/2021/08/garbet-2-160x160.png
https://experimentem.org/wp-content/uploads/2021/08/Taller-Jeroni-de-Moragas-160x160.jpg
https://experimentem.org/wp-content/uploads/2021/08/Arç-160x160.jpg
https://experimentem.org/wp-content/uploads/2021/08/Suport-associatiu-Fundesplai-2-160x160.png

Experimentem amb l'ARTCurrículum

L’interès principal d’EART ha estat sempre posar en pràctica estratègies d’aproximació entre l’art contemporani i el públic receptor a través de projectes educatius molt diversos, que s’adeqüen a les necessitats específiques de cada ocasió. Al llarg d’aquests anys hem dut a terme els projectes en espais de característiques molt variades. Hem treballat en diferents espais expositius, com ara museus, sales d’exposicions, espai públic, centres cívics, etc., en algunes ocasions fora el territori català. Destaquem la nostra tasca a Centre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet, Fundació Miró, Palau de la Música, Museu Picasso, Fundació Joan Brossa, Fundació Art Aids, etc. Així com el disseny de les activitats educatives de les exposicions itinerants a càrrec de l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació o del programa Cultura en gira de la Generalitat de Catalunya.

Experimentem amb l'ARTCurrículum

L’interès principal d’EART ha estat sempre posar en pràctica estratègies d’aproximació entre l’art contemporani i el públic receptor a través de projectes educatius molt diversos, que s’adeqüen a les necessitats específiques de cada ocasió. Al llarg d’aquests anys hem dut a terme els projectes en espais de característiques molt variades. Hem treballat en diferents espais expositius, com ara museus, sales d’exposicions, espai públic, centres cívics, etc., en algunes ocasions fora el territori català. Destaquem la nostra tasca a Centre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet, Fundació Miró, Palau de la Música, Museu Picasso, Fundació Joan Brossa, Fundació Art Aids, etc. Així com el disseny de les activitats educatives de les exposicions itinerants a càrrec de l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació o del programa Cultura en gira de la Generalitat de Catalunya.

Newsletter

Subscriu-te al newsletter

contacta'ns
Espai EART · C/ Torrijos, 68 · 08012 Barcelona
932 171 877
De dilluns a divendres · De 10.00 a 15.00h i de 16.00 a 20.00h
amb el suport de:
ajuntament de barcelona-cu-b-2
Generalitat-cu-b-2
amb la col·laboració de:
consell_segellQE_b-2
CONSELL D INNOVACIO PEDAGOGICA-marca_CIP_b-2
XarxaProd-b-2
paac logo-b-2
Translate »